in

A NASA egy Szén-dioxidot Oxigénné átalakító eszközt is küldött a Marsra!

A NASA Perseverance Mars rover a floridai Cape Canaveral-ból szállt fel csütörtök reggel, több csúcstechnológiát is szállítva, beleértve a nagy felbontású videó berendezéseket és az első bolygóközi helikoptert.

NASA/JPL-Caltech

Az eszközök nagy részét kísérleti lépésekként tervezték a vörös bolygó emberi felfedezése érdekében. Vagyis nagy segítségére lehetnek ezek az eszközök és eredményeik azok számára, akik majd a Marsra utaznak elsőként.

Lényeges ilyen szempontból, hogy a Perseverance misszió egy olyan eszközt is magával szállít, amely képes lesz a Szén-dioxidot Oxigénné alakítani, csakúgy mint a fák. 

Az eszközt – Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment – MOXIE-nak nevezték el és egy kísérleti oxigén előállítására szolgáló eszköz egy olyan bolygón, ahol a légkör kevesebb, mint 2%-át teszi ki oxigén.

Miért olyan lényeges a Mars rover MOXIE eszköze?

Az oxigén előállítása és tárolása különösen nehéz feladat az űrkutatás missziók számára. Nagyon sok helyet foglal el a szállítása és valószínűtlen, hogy az űrhajósok elegendő mennyiségű oxigént tudnának a Marsra szállítani, hogy az ott élő emberek ott lélegezhessenek. Nem is beszélve az elégetett oxigénről a vissza út során.

Kép Forrása: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:MOXIE_O2_generator.jpg

Ezekre a problémákra találták ki MOXIE-t. Az autó-akkumulátor méretű robot körülbelül 1% -os méretarányú modellje, annak az eszköznek, amelyet a tudósok a Marsra küldenek majd várhatóan a 2030-as években.

A szerkezet tulajdonképpen egy fa tulajdonságait idézi elő, amikor szén-dioxidból oxigént állít elő, bár kifejezetten a marsi atmoszférához van tervezte. 

Elektrokémiai úton elosztja a molekulákat oxigénné és szén-monoxiddá, és egyesíti az oxigén molekulákat O2-ként. Elemzi az O2 tisztaságát, megközelítőleg 99,6% O2-t mérve. 

Mivel a MOXIE kis méretű koncepció eszköz, nem fog sok oxigént előállítani – ha minden jól megy, körülbelül 10 grammot tud előállítania óránként, ami nagyjából megegyezik 0.033 köbméter oxigén mennyiségével a Földön. Összehasonlításképpen az embereknek kb. 0,5 köbméter levegőre van szükségük naponta.

A NASA szerint a MOXIE a Perseverance küldetésének időtartama alatt, egy órás lépésekben, oxigén előállításával teszteli képességeit, az időszakos periódus alatt. Az eszköznek a leszállást követően el kell kezdenie működni, ami 2021. február 18-án lesz.

Forrás: mars.nasa.gov

Minden vélemény számít:

Seth Rogen csapatot alkot saját magával egy évszázados komédia számára

Gazdasági kisokos – Mi a tőzsde, és hogyan működik?