in

A Microsoft is csatlakozott a milliárd dolláros cégek illusztris társaságához

Nem sok cég – a népszerű operációs rendszert fejlesztő és forgalmazó vállalattal együtt összesen három – mondhatja el magáról, hogy piaci értéke elérte a bűvös egymilliárd dollárt. Az Apple és az Amazon mögött a közelmúltban a Microsoftnak sikerült felzárkóznia melléjük.

A cég bejelentette: összeállításra kerültek azok a negyedéves jelentések, melyek a vállalat bevételeiből összesített nyereséget tükrözik. E szerint a Microsoftnak a vártnál lényegesen magasabb profittal sikerült zárnia a vizsgált időszakot. Ez egyben azt is jelenti, hogy az almás cég és az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó Amazon mellett piaci értékük egymilliárd dollár fölé emelkedett.

Csalóka számok, izgatott részvényesek

Ezek a számok azonban nem kőbe vésett adatok, a piac kiszámíthatatlanságához hasonlóan egy vállalat értéke is napról-napra változik. (Kiélezett piaci helyzetben, ingadozó gazdasági környezetben akár óráról-órára is.) Talán az ingatlanpiachoz hasonlíthatnánk az egészet a legjobban: jelenleg irreálisan magasan vannak a lakásárak, de nem volt, és nagy valószínűség szerint nem is lesz mindig így.

Az Apple és az Amazon is rendszeresen vissza-vissza csúszik az egy milliárd dolláros álomhatár alá. Hol a részvényesek hangulata, hol az Egyesült Államok és Kína között zajló gazdasági csatározások, azaz az említett gazdasági környezet rángatja lefelé a cégeket.

Ennek ismeretében nem meglepő, hogy a Microsoftnak is kevesebb mint egy napig sikerült megtartania milliárd dolláros pozícióját, mielőtt 995 millió dollárra esett volna vissza az értéke. (Abban a pillanatban egyébként az Apple 970 millió, míg az Amazon 940 millió dollárt ért, tehát nem volt okuk a szégyenre, hiszen épp a világ legértékesebb cége voltak.)

De mi értelme van a méregetésnek, ha egyrészt úgysem akarják a teljes céget értékesíteni, másrészt ilyen gyorsan változik az ára? Jogos lehet a kérdés, hogy mire ez az egész felhajtás az egymilliárd dolláros cégérték körül? A vállat vezetői nyilván nem eszik meg az arany tojást tojó tyúkot, de könnyen előállhat az a helyzet is, hogy mire bejelentik a nyereséget, már nem is ér annyit a cég.

Két indokot találunk a háttérben. Az egyik a részvényesek bizalmának megerősítése. Minél többet ér egy cég, annál csábítóbbak a tőzsdei papírjaik, annál szívesebben vásárolják a befektetők. A másik pedig a presztízs. Az Apple és az Amazon vállalatóriások mellé piaci értékben felzárkózni korántsem elhanyagolható teljesítmény. (Ennek a ténynek persze hírértéke is van, ami már önmagában erősítheti a részvényesek bizalmát. A folyamat tehát öngerjesztővé válik.)

Miért most lettek ilyen kedvezők a számok?

A Windows, a Microsoft zászlóshajója biztosan nem tornázhatta fel ennyire a vállalat nyereségét. A legutóbbi Windows 10 operációs rendszer már nem számít újdonságnak, az új fejlesztése pedig még a kanyarban sincs. A szoftver-értékesítés tehát nem lehet indok a nyereség ilyen mérvű növekedésére. Mi az oka a Microsoft indokolatlannak tűnő szárnyalásának?

2019 első negyedévében a Microsoft felhőszolgáltatási ágazata 14 százalékkal tudta növelni a nyereségét az előző időszakhoz képest. Ezt kiegészítve a más ágazatokban szerzett profittal, a cég összesen 19 százalékos növekedést produkált a vizsgált időszakban.

Felgyorsítjuk az innovációt a felhőszolgáltatásunk terén, hogy ügyfeleink képesek legyenek felvenni a versenyt az egyre nagyobb tért hódító digitális környezetben – mondta el Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója a negyedéves jelentések és a cég jövőbeli tervei kapcsán.

 

Minden vélemény számít:

6 dolog, ami nagyon menő volt a kilencvenes években és még mindig népszerűek!

Karrier: mit is csinál valójában egy élelmiszermérnök és mi szükséges a pozíció betöltéséhez?