A macskák furcsa szokásai

A macskák furcsa szokásai

A macskák különleges állatok, amit éreztetnek is az emberrel, ezért elvárják a különleges bánásmódot. Ezt sokszor olyan furcsa szokásaikkal fejezik ki, amik az emberek számára első látásra érthetetlen, vicces vagy furcsa megnyilvánulások. Ilyen az, amikor pár centiméterről néznek a szemünkbe és nagyokat pislognak, vagy amikor dorombolnak, netán a földön hemperegnek. De mit jelentenek ezek pontosan?

A macskák testbeszéde

Bár a macskák kevesebb nonverbális jelzést küldenek, mint a kutyák, ami valószínüleg nyugodtabb, magasztosabb természetüknek köszönhető, azonban nekik is megvannak azok a tipikus testtartásaik vagy szokásaik, melyek egyértelmű üzeneteket közvetítenek azok számára, akik dekódolni tudják azokat.

Ha szeretetüket nem is fejezik ki olyan nyíltan és lelkesen, mint a kutyák, a bizalmat többféleképpen is ki tudják. A bizalom jele például az, ha közelről bámulnak a szemünkbe és nyugodtan, lassan pislognak. Szintén bizalmat sugároz az, amikor a macska a hátán fekszik és a hasát mutatja felénk.

Ha a macska a hátsóját az arcunkhoz közelíti, az azt jelenti, hogy kedvel minket és ismerkedni szeretne. A macskák között ez egy elfogadott üdvözlési forma. Ha a földön a hátán hempergőzik, akkor játszani hív, ha pedig harapdál, akkor már játszik is velünk.

Mivel a macskák szeretik a meleg helyeket, ezért mindenhol azokat keresik. Ezért van az, hogy ráülnek a laptopra, miközben mi használjuk azt, vagy bebújnak egy üres dobozba. Ugyanez az oka annak is, hogy szeretnek hozzánk bújni vagy behúzott mancsokkal rajtunk feküdni. Így tudják leginkább megtartani saját testhőjüket.

Ha észrevesszük, hogy a cicánk egy takarót vagy minket „dagaszt” a mancsaival, akkor épp újraéli gyerekkorát, amikor így préselte ki anyja emlőjéből a tejet. Néha felnőtt korukban is ösztönösen előjön ez a szokásuk.

A dorombolás többértelmű macskajelzés

A macskák egyik legjellemzőbb tevékenysége a dorombolás, amiről azt gondolnánk, hogy csak pozitív jelentése van, hiszen olyankor dorombolnak általában a cicák, amikor jól érzik magukat, kényelmes helyzetben vannak és simogatjuk őket. Azonban stresszhelyzetekben, betegség vagy ijedtség esetén is szoktak dorombolni, például szülés közben. A dorombolás szolgálhat tehát önnyugtatásra, illetve az engedelmes, nem agresszív, baráti közeledés jelzésére is.

Minden vélemény számít:

You might like

Vélemény, hozzászólás?