in

A legújabb kutatások szerint a fehér hús fogyasztása is növelheti a koleszterinszintet

Friss kutatások szerint a fehér hús ugyanolyan mértékben növelheti a koleszterinszintet, mint a vörös hús

Egy új tanulmány szerint megdőlni látszik az a széles körben elfogadott nézet, mely szerint a fehér húsok (mint például a csirkehús) egészségesebb, mint a vörös húsé, sőt: mindkettő fogyasztása befolyással van a koleszterinszintre. Az eredményt a The American Journal of Clinical Nutrition tette közzé saját honlapján, 2019. június 4-én.

Az eredmény a kutatókat is meglepte, akik nem számítottak arra a kimutatásra, mely szerint a bőséges baromfihús fogyasztás magas vérkoleszterinszintet idéz elő a szervezetben. A kutatás során három típusú diétát hasonlítottak össze egymással: a vörös hús, a fehér hús, valamint a növényi alapú étrendre épülőt. Az összehasonlítás során arra lettek figyelmesek, hogy e három közül csupán a növényi alapú étrend eredményezett egészséges vérkoleszterinszintet.

Dr. Ronald Krauss, a kaliforniai Oakland Gyermekkórház Kutatóintézetének (CHORI-Children’s Hospital Oakland Research Institute) kutatásfelelőse, elmondása szerint: amikor az összehasonlító tanulmányt tervezték, nem gondolták volna, hogy a vörös hús sokkal kedvezőtlenebb hatást gyakorol a vér koleszterinszintjére, mint fehér társa, ezért nagy meglepetés volt számukra a végeredmény.

Az APPROACH névre keresztelt vizsgálatban (amely az Animal and Plant Protein and Cardiovascular Health hangzatos rövidítése) 113 egészséges ember vett részt, akik véletlenszerűen sorolódtak valamelyik fent említett étrendbe, amelyek magas vagy alacsony szintű telített zsírt tartalmaztak.

A résztvevőktől elvárták, hogy a kísérlet ideje alatt tartózkodjanak mindenféle vitamin szedésétől és az alkoholfogyasztástól egyaránt. Ezt követően három csoportba osztották őket:

  1. a vöröshús-fogyasztó csoport (akik elsősorban marhahúst fogyasztottak)
  2. a fehérhús-fogyasztó csoport (akik főként pulykát és csirkét fogyasztottak)
  3. valamint a nem-húsfehérje diéta csoport (ahol a résztvevők hüvelyeseket, dióféléket, magokat és szójatermékeket vettek magukhoz).

A kísérleti diéták mindegyike négy hetes periódust ölelt fel, amelynek során rendszeresen végeztek vérvizsgálatokat.

A kimutatások a következőképpen festettek:

  • a vörös- és fehér húst fogyasztó csoportokban résztvevők mindegyikéről kimutatták, hogy magas LDL-koleszterinszinttel rendelkeztek a vizsgálatok végén (tehát függetlenül attól, hogy alacsony, vagy magas telített zsírtartalmú étrenden éltek a megszabott idő folyamán)
  • az eredmény tehát az volt, hogy mind a vörös, mind pedig a fehér hús ugyanolyan hatást gyakorolt a vérkoleszterinszintre (a telített zsírok felhalmozódhatnak a véredényekben, amellyel nagy mértékben megnőhet a szívroham és stroke kockázata).

A kutatócsapat figyelme egyéb fontos részletekre is kiterjedt, amelyek között kiemelhető a különböző méretű LDL-részecskék vizsgálata (LDL = low-density lipoproteins, amelyek „rossz” koleszterinként is ismertek). Dana Hunnes dietetikus elmondása alapján: a kis- és közepes méretű LDL-részecskék általában sűrűbbek és nehezebbek, ezért számos orvos meglátása szerint ezek káros hatással vannak a szív- és érrendszeri egészségre. Ellenben a kissé nagyobb, azonban kevésbé sűrű, „bolyhosabb”LDL-koleszterin-részecskék kevesebb kockázatot jelentenek a szív- és érrendszerre.

Azonban egy újabb tanulmány szerint, amely az International Atherosclerosis Society honlapján jelent meg mind a kis és nagy LDL-részecskék ugyanúgy növelhetik a plakk-felhalmozódás kockázatát a véredényekben.

 

 

Minden vélemény számít:

Mutatjuk a Trónok harca ikonikus helyszíneit a valóságban

Art Deco útmutató: minden, amit tudni szeretnél az Art Deco lakberendezési stílusról