in

A leggyakoribb kutyabetegségek és tüneteik!

A négylábú kedvencek sokunk életének szerves részét képezik, és gyakran családtagként tekintünk rájuk. Ennek megfelelően azonban nagyon fontos, hogy gondozásukra és egészségükre is fokozott figyelmet fordítsunk.

Nem elegendő, ha a megfelelő minőségű táppal etetjük a kutyát, de az is fontos, hogy az esetlegesen előforduló betegségekre mihamarabb felfigyeljünk. Cikkünkben most három olyan kutyabetegséget veszünk sorra, amelyek a leggyakrabban elő szoktak fordulni.

A Lyme-kór nem pusztán az emberek esetében jelenthet komoly problémát, hanem négylábú barátaink számára is. A kullancsok okozta megbetegedés lázzal, ízületi gyulladásokkal jár, ám a kutyák esetében gyakran nem jelentkeznek a tünetek egyértelműen.

Az akár egy séta alatt is összeszedhető kullancs csípésétől akár öt hónap is eltelhet addig, míg az állat étvágytalan, bágyadt lesz, és kötőhártyájának és szaruhártyájának elmosódására leszünk figyelmesek. Rendszerint a has alsó részén, vagy a comb belső felületén látható piros folt, ami biztos jele lehet a csípésnek.

Ha nem visszük orvoshoz kedvencünket, az vese-és szívbetegséghez, valamint agyburokgyulladáshoz is vezethet. A sántikálás és a láz biztos jelei lehetnek a Lyme-kórnak, amikor azonnal célszerű szakembert felkeresni.

A parvovírusos bélgyulladás diagnosztizálására elsőként 1977-ben került sor. A fertőzés nagyon gyorsan terjedhet olyan helyeken, ahol több kutya megfordul, hiszen a bélsárral történik az ürítés és így a fertőzés is. Rendszerint néhány hetesen fertőződnek meg az állatok, amikor a szívizom vagy a belek betegednek meg. A hányás, a levertség és az állandó fekvés utalhatnak arra, hogy szakemberhez kell fordulni, pláne kiskutyák esetében.

A fertőző májgyulladás rendszerint súlyos elesettséggel, hányással és sárgasággal járhat, és a fertőzött kutyák még hónapokig ürítik a vírusokat, így előfordulhat, hogy már tünetmentesek, de még mindig fertőzhetik a környezetükben élő állatokat.

Gyakorlatilag korosztálytól függetlenül elkaphatják a betegséget kedvenceink, amely akár halálos kimenetelű is lehet. Ha véres a kutya vizelete, rendkívül szomjas, ám nem eszik, és levertséggel is társul mindez, akkor az állatorvos segítsége válhat életmentővé.

Törekedjünk arra, hogy ha már állatot vállaltunk, akkor felelős gazdaként egészségének megőrzéséért is igyekezzünk mindent megtenni. A gondoskodás testi és lelki értelemben is odafigyelést követel meg.

Minden vélemény számít:

A Netflix szerint 48 millió ember látta a Ratched filmdráma sorozatát az első hónapban!

A kínai konyhaművészet jellegzetességei!