in

A Labradorok szőrzetszínéből megjósolható a várható élettartamuk

Egy friss tanulmány szerint a Labradorok szőrszínéből megállapítható az egyedek várható élettartama. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ez alapján a csoki Labradorok rövidebb életűek lehetnek, mint fekete és sárga társaik, akik azonban több évben reménykedhetnek.

A Labradorokról kijelenthető, hogy szőrszíntől függetlenül az egyik legkedveltebb kutyafajta közé sorolhatók, és egy sor olyan tulajdonsággal rendelkeznek, melyekkel méltán kiérdemelték ezt a fajta „kitüntetést” az emberek részéről.

Az előbb említett kutatás során több mint harmincezer sárga, fekete és csoki Labradort vizsgáltak, és arra az eredményre jutottak, hogy a fekete és sárga szőrszínnel rendelkező Labradorok 10%-kal hosszabb ideig élhetnek, mint a csoki szőrszínű Labradorok.

A megállapítások között az is szerepelt, hogy a csoki labradorok esetében magasabb a bőr- és fülprobléma kockázata is; ekként kétszer nagyobb a valószínűsége a fülfertőzéseknek, és négyszer nagyobb eséllyel alakulhat ki esetükben a pyotraumás dermatitisz (hot spot).

A Labradorok csokoládé színű szőre recesszív öröklődés eredményeként tartható számon, tehát mindkét szülőnek rendelkeznie kell a színörökítő génnel annak érdekében, hogy a kis Labrador-utód is hasonló színnel jöjjön világra.

Amennyiben a további megerősítést igénylő vizsgálatok folytatódnak kiderülhet, hogy a Labrador kutyafajta esetében előforduló három szín nem egyszerűen a tetszetős megjelenés elengedhetetlen elemeként lesz számon tartható.

Ezen elbűvölő kutyák szőr színé a kevesebb élettartam és a magasabb egészségügyi kockázat jelölölője is lehet a közeljövőben.

A Labradorok szőr színé és a személyiség közötti kapcsolat

A vadászkutya csoporthoz tartozó Labradorokról ismeretes, hogy a vízben is igen jól feltalálják magukat – lévén, hogy eredetileg halászsegéd-kutyaként tenyésztették őket. A víz, amelyből a hálót ki kellett húzniuk gyakran rendkívül hideg, vagy jeges volt.

A Labradorok különleges, vastag bundája rendkívül jól szigetelt, így védelmet nyújtott a jeges víz ellen. A szőrzet a kutya öregedésével veszít nedvességtaszító és szigetelő tulajdonságából.

A Labradorok kapcsán él egy „mítosz”, mely szerint a szőrzet színe nagyban befolyásolja a felnőtt kutya személyiségét. Érdemes azonban ennél a pontnál megjegyeznünk, hogy a kutya felnőttkori személyiségére hatással van a genetika, a szocializáció, a képzések, az egészséges életmód és még számos tényező.

Néhány érdekesség a Labradorok színe kapcsán:

  • A fekete Labrador a vadászközösségek egyik nagy kedvence.
  • Sokak szerint a sárga színű egyedek bizonyulnak a legbarátságosabbnak.
  • A csoki színű Labradorokat pedig sokan mind a mai napig főként kiállítási kutyaként tartják számon, semmint vadász- vagy munkakutyaként. Egyes tenyésztők úgy vélik, hogy ezen Labradorok kevésbé képezhetők, azonban mindezt még a kutatások nem támasztották alá.

Bárhogy is van ez, igen árulkodó lehet a tény, mely szerint az Egyesül Államokban már az 1991-es évek óta a legnépszerűbb kutyának a Labrador bizonyul. Ezek a szeretetteljes, emberközpontú csodakutyák sokak életét beragyogják nap mint nap!

Minden vélemény számít:

Hogyan segíti a mesterséges intelligencia a Google-t?

Ez minden szuperautó tulajdonos legrosszabb rémálma!