in

A labrador retrieverek egyik leggyakoribb allergiás panasza: az ételallergia

Van az a négylábú, csillogó szemű, hűséges teremtmény, akivel az ember már történelme hajnalán összefonta életét… Igen, a kutya!

Ez a ragyogó lény még a legmegterhelőbb nap után is képes feltölteni bennünket, hiszen benyitunk az ajtón, és ő farkcsóválva, izgatottan ugrik a nyakunkba; miközben olyan szeretettel tekint ránk, mintha most látott volna életében először.

A különleges és sokak által kedvelt Labrador retriever gazdái is mindent meg szeretnének tenni annak érdekében, hogy a lehető leghosszabb ideig élvezhessék ezen nagyszerű kutyák társaságát.

Ennek érdekében érdemes arról is tájékozódni, hogy milyen lehetséges betegségekkel nézhetünk szembe a Labradorok esetében, hogy felismerjük a tüneteket, és azonnal cselekedni tudjunk.

Az alábbiakban arra törekszünk, hogy felsoroljuk a Labrador retrieverek esetében leggyakrabban előforduló allergiákat – a teljesség igénye nélkül.

Szezonális allergia és/vagy egész évben elhúzódó allergia

A kutyák szervezetének védekező mechanizmusa gyakran túlreagálja az allergéneket, ahogy a környezetükben található egyéb anyagokat is (por, virágpor, vegyszerek, baktériumok, ételek).

Mindezekre válaszképpen az immunrendszerük egy IgE (immunglobin E) nevű fehérjét kezd el termelni, amely mozgosítja a hisztaminokat (vagyis az irritációt és gyulladást okozó kémiai anyagokat).

A kutyaallergiák a Labradorokat jobban megviselik, mint más kutyafajtákat. Mindez azzal magyarázható, hogy a Labradorok védekező mechanizmusa több IgE-t termel – ezért e kedvencek általános allergiái között kiemelt helyen szerepelnek: az étel-, bolha-, kontakt-, bakteriális- és inhalatív (légúti) allergia egyaránt.

A felsorolt allergiák közül mi most egyre térünk ki, mégpedig az egyes (főként feldolgozott) ételekre való túlérzékenységükre.

A Labradorok ételallergiája

Az állatorvosok meglátása szerint ez a fajta allergia a kutyák allergiaproblémáinak hozzávetőlegesen 10%-át teszi ki.  Ezek között a tünetek között szerepelhet a viszkető bőr, a szőrhullás, emésztési problémák.

A kutyák esetében az ételallergiát kiváltó ételek között a kutyaeledelek olyan összetevői okozhatják, mint a marhahús, szója, csirke, tojás, kukorica, búza, hal. Megelőzésképpen érdemes megfigyelni, hogy a Labradorok milyen ételekre allergiásak, és lehetőség szerint kerülni ezeket.

Ugyanakkor az állatorvos segítségét is kérhetjük, hogy egy allergiavizsgálat során kiderítse: a Labradorunk milyen összetevőkre reagál érzékenyen.

A kutyaeledel-márkák nagyrészéről elmondható, hogy hipoallergének, azaz mentesek a legelterjedtebb allergénektől.

Amennyiben mégis allergiássá válik négylábú kedvencünk, javasolt megfontolni a nyers étrend bevezetését (feldolgozatlan húsfélék és zöldségek), hiszen ne feledkezzünk meg arról, hogy a Labrador a vadászkutyák csoportjába tartozik, így a nyers kosztra való áttéréssel nagyobb esély van arra, hogy kiküszöböljük az esetleges allergiás tüneteket.

Minden vélemény számít:

A világ első fából készült szuperautója a SPLINTER (szilánk) nevet kapta!

Farmernadrág ajándékba? A 4 legjobb farmernadrág típus nőknek, amikről férfiként tudnod kell!