in

A külső és belső kutya paraziták elleni védekezés és kezelésük

A kutyákat érintő parazitáknak két fő kategóriáját különböztethetjük meg: belső és külső parazitatípust. A külső paraziták jelenléte általában a kutyák bundájára és bőrére van hatással, a belső paraziták viszont befolyásolják a kutya gyomor- és bélrendszeri működését, valamint a szívet és tüdőt egyaránt.

Némely parazitaféle egyszerű orvosi beavatkozással eltávolítható és kezelhető, ugyanakkor szembe kell nézni azokkal az élősködőfélékkel is, amelyek a kutyáról emberre is átmehetnek. Számos alkalommal hallottuk a megelőzés bizonyul a legjobb védekezés különféle betegségek kapcsán, ugyanez elmondható a paraziták kapcsán is, hiszen a preventív hozzáállás mindenki számára a lehető legjobb „önvédelmi stratégia” mind a kutya, mind az egész család szempontjából.

Érdemes megismerni a kutyákat érintő leggyakoribb patazitatípusokat és „képbe kerülésük” megakadályozásának lehetőségeit.

Bolhák

Ez a ceruzahegynyi nagyságú, kemény testű, szárny nélküli rovarféle erős lábakkal van felvértezve, amelyek segítségével igen nagy távolságokat tud megugrani. Vékony és keskeny testével könnyedén eligazodik az emlősök szőrzetében.

A bolha apró szájrésze szúráshoz lett „kialakítva”, amelynek segítségével gond nélkül szívja a gazdatest vérét. Ezek a kis apró élősködők jónéhány betegség előidézőijévé válhatnak (például: allergiás dermatitisz, vérszegénység, szalagféreg-fertőzés stb.)

A bolhafertőzés kezelése nem mindig olyan egyszerű, mint ahogyan azt gondolni szokták, ezért a legjobb hozzáállás e kérdéshez az, ha megelőzzük ezeket a kellemetlen helyzeteket.

Kullancsok

A kutyabundában rejtőzködő apró vámpírok másik jellegzetes fajtája az ízeltlábú kullancs, amely a bolhákhoz hasonló módon a gazdatest vérét szivattyúzza nagy előszeretettel. A kullancs „házigazdájára” ugorva aprócska szájrészét azonnal a bőrhöz csatlakoztatja és kiszívja a vért.

Szájszervével a bőrre tapadva akár napokig is szívogatja a „befogadó” vérét. Ezek a kis vérszívó paraziták számos súlyos betegség terjesztői, ezért mindent meg kell tenni az ellenük való védekezés érdekében.

A leggyakoribb kullancsok által okozott betegségek a következők:

  • lyme-kór
  • ecrilichia
  • szikláshegyi foltos láz (Rocky Mountain pettyes láz).

A kullancsok tipikus előfordulási helyeként a magas fűvel benőtt területek és erdők. A kullancsmegelőző termékek nagyrésze elég megbízhatónak bizonyul, viszont nem lehetünk elég óvatosak és körültekintők, ezért egy kirándulás, túra, séta után erősen javasolt a rendszeres ellenőrzés.

Szívférgek

A szívféreg (orvosi nevén: dirofilaria immitis) egy nematódafaj, amely a paraziták legveszélyesebb típusai közé sorolható. A kutyák testébe a szúnyogok lárvái nyomán kerülnek, amely lárvák aztán a kutyák szívébe és tüdejébe vándorolnak és ott fejlődnek tovább. Az akár 13 cm hosszúságot is elérő kifejlett fonálféregpéldányok leginkább egy spagettihez hasonlítanak.

A szívféreg-fertőzöttség súlyosbodása akár a kutyák halálához is elvezethet. Az élősködőtől való megszabadulás viszont eléggé kockázatos és egyáltalán nem az olcsó műtét kategóriához sorolható beavatkozásként tartható számon. Ez esetben is a preventív hozzáállás minősül a legoptimálisabb védekezésnek, amely érdekében az erre alkalmas szerekkel lehet közbelépni (a védekezésnek egy egész évre kiterjedő óvintézkedéssé kell válnia).

Atkák

Néhány atkafaj jellemzően a kutyákat érinti. Ilyen kiragadásképpen a demodex, ismertebb nevén: szőrtüszőatka, valamint a rühatka, amelyek bőrirritációt és szőrhullást okozhatnak.

A demodex atkatípusok a kutya bőrén és a szőrén élősködik, amelyek kisszámú jelenléte a gazdatesten nem okoz különösebb problémát, mert az immunrendszer ez esetben még fel tudja venni a harcot velük szemben. Amennyiben az atkaszám megnövekszik már súlyosabb helyzettel állunk szemben, mivel mindez a kutya szőrének elhullatásához és bőrviszketéshez vezethet. A vényköteles atkainvázió elleni védekezés általában szájon át történik és kezelése elhúzódó folyamat, amely akár hetekig, sőt hónapokig is eltarthat.

A rühatka mind a kutyák, mind az emberek esetében fertőző, kezelése a demodexéhez hasonlóan hosszadalmas, és az élősködők által okozott kártól függően kezelése történhet orálisan, esetenként pedig speciális gyógyfürdőkkel, vagy e kettő kombinációjával egyaránt.

Minden vélemény számít:

A körmöd alakja érdekes dolgokat tár fel a személyiségedről. A tiédnek milyen a formája?

31 ezer méteres zuhanást bírt ki a kínaiak okostelefonja