in

A hegyi kerékpározás sokkal jobban zavarja a vadakat, mint azt korábban hitték

Talán benned is felvetődött már a kérdés, amikor mountain bikeosokat láttál az erdőben, zavarja-e a tevékenységük az ott élő vadakat?

Egy új kutatás, melyet a kanadai Brit Columbia tartományban végeztek el, azt mutatja, hogy igen, ráadásul sokkal jobban, mint azt korábban sejtették.

A kerékpározás zavaróbb, mint más tevékenységek

Cole Burton, a kutatás vezetője arról számolt be, hogy a vizsgálatok alapján az emberek szabadidős tevékenységei megzavarják a vadak életét.

A hegyi kerékpározás pedig sokkal jobban beleavatkozik az állatok privát szférájába, mint például a túrázás vagy a lovaglás. Eddig nem tudták ezt biztosan kijelenteni, de a mostani vizsgálatok bizonyították a feltevéseket.

A kutatók 60 mozgás vezérelt kamerát telepítettek a tartomány Chilcotin Mountains nevű részén. Ez a részben védett terület nagyon kedvelt a túrázók, de a különféle terep kerékpárosok között is.

A begyűjtött képeket egy éven át elemezték, és azt figyelték, hogy a 13 megfigyelt állat hogyan viselkedik az emberek környezetében.

Az állatok elkerülték a kamerák környékét, ha ott korábban emberek sétáltak el, vagy kerékpároztak végig.

Utóbbiak esetében azonban sokkal tovább tartott, mire vissza merészkedtek, még a kisebb hangot kiadó kerékpárok esetében is. A kutatások tovább folynak, hogy teljesen fel lehessen tárni az okokat és a magyarázatokat.

A mostani vizsgálatok illeszkednek a Kanada más részein lefolytatott megfigyelésekhez. Akkor azt találták a kutatók, hogy az emberi jelenlét zavarja a hegyi karibuk, a nagy szarvú juhok és a grizzly medvék életét.

Forrás: mensjournal.com

Minden vélemény számít:

A GM több mint 68000 darab elektromos autót hív vissza a tűzveszély miatt!

A Vaják új ünnepi mészárlás filmelőzetessel jelentkezik!