in ,

A gazdagság vagy pénzügyi függetlenség alapjai. Hogyan kövessem a kiadásaimat és befektetéseimet?

Igen tág értelmezési keretben vizsgálható az, hogy pontosan mit is jelent gazdagnak lenni. Egyesek szerint nem mást, mint több pénzt keresni annál, amennyit el tudunk költeni. Mások szerint a gazdagság nem a pénzben, hanem a kapcsolatokban rejlik. Hol az igazság? Létezik-e egyáltalán egyetlen, örökérvényű igazság?

A vagyon fogalma ugyan országonként és kulturális környezetenként változik, van azonban egy metszéspont, bárhol is járunk a világon. Minél több választási lehetőség van az életedben, annál gazdagabb vagy.

A választás szabadsága azonban korántsem azt jelenti, hogy bármit megvásárolhatsz magadnak, amire csak vágysz. Inkább azt, hogy képes vagy kihasználni az életben rejlő lehetőségeket úgy, ahogyan más nem.

A lehetőségek gazdagsága

Mi a választás szabadsága, és mit jelent pénzügyileg függetlennek lenni? Vegyünk egy példát: ha ebben a pillanatban úgy döntesz, hogy leteszel mindent és meglátogatod az ország másik végében élő barátaidat, akkor meg is tudnád azt valósítani. Lehet, hogy nem taxival fogsz odautazni, és nem ötcsillagos szállodában fogsz megszállni, de pénzügyileg ésszerű kertetek között lehetőséged van az utazásra. Mindezt persze úgy, hogy hó végén van még mit enned, a számlákat ki tudod fizetni, és a munkád is megmarad.

Erre bármelyik gazdagabb ember képes, mi ebben a mutatvány? Valóban, a fenti példa kivitelezésére – vélhetően fényűzőbb körülmények között – bármelyik vagyonosabb ember képes. Ám a hangsúly nem a finanszírozáson, hanem a lehetőség megélésén van. Az üzleti találkozók, tárgyalások, szigorúan szabott napirend, túlórák, dolgos hétvégék közepette szinte lehetetlen, hogy a szabadidejével önmaga rendelkezzen. Az igazán nagy vagyon igazán nagy áldozatokat követel.

Ez pedig gyakorta a pénzügyi függetlenség rovására megy. Igen, bármennyire is furcsa, a vagyonos emberek általában nem szabadok. Függnek a befektetőiktől, az üzleti partnereiktől, a tőzsdei árfolyam változásától, a gazdasági helyzettől és a banki kölcsönöktől.

Kevés választás van az életükben: ha fenn akarnak maradni a csúcson, eszeveszett tempóban kell evezni és tartani az irányt. Visszatérve a fenti példánkra, egy milliomos üzletembernek pénze ugyan lenne csapot-papot hátrahagyva meglátogatni a batátait, lehetősége már nem biztos. A gazdagság és a pénzügyi függetlenség tehát nem azonos, egymásnak nem szinonimái.

Hogyan válhatsz pénzügyileg függetlenné?

Mielőtt elmélyülnénk a válaszkeresésben, nem árt tisztázni: a pénzügyi függetlenség nem egyenlő a szegénységgel. Nem valami hobóság, ahol szabadon ugyan, de a társadalom peremén élsz egyik napról a másikra. A pénzügyi függetlenség azt jelenti, hogy ésszerű kiadások mellett lehetőséged van a választásra. Lehetőséged van megélni a választás szabadságát.

Hogyan érheted ezt el? A pénzügyi szabadság elsősorban nem anyagi, hanem lelki állapot, amihez türelem és elköteleződés szükséges. El kell fogadnod és meg kell élned, hogy kevesebbet költesz, mint amennyit keresel. Magyarán: nem vered magad ésszerűtlen hitelekbe, nem teszed magad anyagilag függővé.

Amennyire csak lehet, tartsd alacsonyan az adóságaidat, és amint lehetőséged adódik rá, fizesd vissza azokat. Az adósság ugyanis behatárol és korlátozza a jövőbeli lehetőségeidet. Ez persze nem azt jelenti, hogy ha másként nem megy, az olyan alapfeltételek megteremtésére, mint például a lakás ne vegyél fel hitelt. De mindig tartsd szem előtt, hogy az adósság nem más, mint a holnapi fizetésed ma történő elköltése.

 

Minden vélemény számít:

5 történelmi érdekesség Csernobillal kapcsolatban, amiről garantáltan még nem hallottál

50 éve történt: idén van a holdra szállás fél évszázados fordulója