in

A futurisztikus repülő autós utazás már nem a távoli jövő!

SkyDrive

Emlékszel még gyerekkorunk ikonikus rajzfilmjére, a Jetson családra? Az 1960-as években készült, nálunk a ’80-as években vetített mesében a családfő, George Jetson minden reggel beült a kocsijába, amivel berepült a munkahelyére.

Úgy tűnik, már nem kell sokat várnunk, hogy a mesebeli közlekedési eszköz a valóságban is a hétköznapjaink része legyen.

Egészen megdöbbentő adat, de a repülő autó története több mint 100 éves. 1917-ben a Curtiss Autoplane mutatatott be a világon először olyan földi járművet, amely képes volt elszakadni a talajtól.

Azért az óvatos fogalmazás, mert a szárnyakkal és légcsavarokkal rendelkező kocsi mindössze annyira volt képes, hogy kissé elemelkedjen az aszfalttól. Ez még azért nem a Jetson családból megismert levegőben történő száguldás, így az Autoplane modellje maradt is a garázsban.

SkyDrive

30 évvel később, a II. világháborút követően nagyszabású fejlesztésbe kezdtek, és ConvAirCar néven kétüléses, leszerelhető szárnyakkal és farok résszel rendelkező repülő autóval próbálták megcélozni a mainstream fogyasztókat.

A fejlesztővállalat 66 tesztrepülést hajtott végre, ám kereskedelmi győzelmet nem sikerült aratniuk: Amerika fővárosát hidegen hagyta az efféle közlekedés. A ConvAirCar így szintén a garázsban maradt, annak ellenére, hogy működőképes volt.

Nem tudott betörni a piacra a repülő autó

Azóta akadt néhány figyelemreméltó kísérlet, de a repülő autók piaca valamiért nem akart fellobbanni. Egyébként vélhetően azért, mert senki nem szeretett volna bajlódni a többméteres, ormótlan szárnyak és farkak fel- és leszerelésével, illetve tárolásával. Már ha erre volt egyáltalán lehetőség.

70 év telt el a ConvAirCar méltatlan porba hullásától, és most úgy tűnik, ismét akadt egy autó, ami megpróbálja meghódítani az eget (és a vásárlókat). A japán SkyDrive SD-XX elektromos rendszerű, vertikális fel- és leszállású légi-földi közlekedési eszköz 2023-ra kerülne piacra.

SkyDrive

Az első ránézésre leginkább egy hatalmas drónra emlékeztető SkyDrive 62 km/h sebességgel hozzávetőleg 20 kilométer távolság megtételére lesz képes.

Ennyi távolság átrepülése tényleg csak arra lesz elegendő, hogy Jetsonhoz hasonlóan bejussunk a munkahelyünkre és vissza, tengeren túli nyaralással egyelőre ne számoljunk vele. De a tervezők célja is ez, a SkyDrive-val elkerülhetők lennének a városi dugók.

Forrás: robbreport.com

 

Minden vélemény számít:

Hogyan szőrteleníts férfimódra? Hasznos tippek és tanácsok a férfi szőrtelenítésről!

A Mugello versenypálya hivatalosan is csatlakozik a Forma 1 idei naptárához!