in

A felnőttkori nyelvtanulás újra huzalozza az agyat!

Míg a gyerekek nagyon könnyen tanulnak új nyelveket, addig a felnőttek számára néha kész kínszenvedés az egész.

A kutatókat már jó ideje foglalkoztatja, vajon mi az oka annak, hogy a gyermekkort elhagyva nehezebbé válik az új ismeretek befogadása.

Ha te is éppen egy új nyelv alapjaival küszködsz, akkor most választ kaphatsz a kérdéseidre, egy új kutatásban ugyanis pont ezt a témakört járták körül a szakértők.

Megváltozik az agy

A most végződő vizsgálatok kimutatták, hogy egy új nyelv megismerése felnőttkorban ténylegesen átalakítja az agy már kialakult hálózatát, megnyújtva a létrejött kapcsolatokat, mely hosszú távú hatással van a memóriára és a kognitív funkciókra.

Ahogy előre haladsz a nyelvtanulás során, az befolyásolja, hogy az agyad két térfele milyen arányban osztja meg egymással a feladatokat.

A kutatás kitért arra is, amikor számodra ismeretlen nyelven olvasol, beszélsz vagy ilyen szöveget hallasz.

A tapasztalatok azt mutatták, hogy amikor az új nyelven olvasol, az igénybe veszi az agyad, de erre a szervre sokkal kisebb mértékben van szükség, amikor csak hallgatod a szavakat. Az új nyelven való beszéd pedig szinte egyáltalán nincs ilyen hatással az agy hálózatára.

Az új vizsgálatok átalakíthatják azt, ahogyan a tudósok korábban a felnőtt agy rugalmasságára tekintettek. Bebizonyosodott, hogy ez a szerv elég rugalmas ebben a korban is, bár az idő előre haladtával egyre nehezebb levetkőzni az akcentust.

Az is kiderült, hogy a gyermekkort elhagyva könnyebb azokat a nyelveket megismerni, melyek hasonlítanak a tanuló anyanyelvére.

Minden vélemény számít:

Hamilton bebiztosította a történelmi jelentőségű 7. bajnoki címét a Törökországi győzelmével!

A Porsche egy korábban már elvetett elektromos autó koncepcióautót jelentett be!