A baglyok és a pacsirták

A baglyok és a pacsirták

Alvási szokásaink nagyban meghatározzák azt, hogy milyen személyiségek vagyunk, milyen ritmusban élünk és, hogy mennyire vagyunk egészségesek testileg és lelkileg. Vannak olyan emberek, akik már kora reggel frissen és vidáman kelnek ki az ágyból többnyire önszántukból, kora estére azonban lemerülnek és korán ágyba bújnak. De vannak olyanok is, akik nem képesek korán felkelni, átalusszák a delet is és hajnalig nem is mennek újra lefeküdni. Vajon mi határozza meg, hogy ki melyik típusba tartozik?

Az a bizonyos belső óra

Szervezetünk nagyon alkalmazkodóképes, ezért nagyrészt alkalmazkodik a szociális életünk, kötelezettségeink és megszokott napi rutinunk diktálta időbeosztáshoz, azonban a belső óránk sokkal meghatározóbb ennél. Hiszen nem minden ember szervezete tud alkalmazkodni a szociális időhöz. Van, akinek sokkal kevesebb alvás is elég, van akinek pedig sokkal többre lenne szüksége, mint amennyit megengedhet magának a munka vagy egyéb elfoglaltságok miatt.

Az emberek nagyrésze a két véglet közé esik valahová és nem is bagoly, nem is pacsirta, netán mindkettő, vagy épp váltakozó. Sőt, életünk során vannak olyan időszakok, amikor baglyok vagyunk és vannak olyanok, amikor pacsirták. Az éjszakai baglyok sokkal nehezebb helyzetben vannak pacsirta társaiknál, ha alkalmazkodniuk kell a korai keléshez, hiszen számukra ez rendellenes, sőt, egészségügyi problémákkal is járhat.

Milyen személyiség a bagoly és milyen a pacsirta?

A bagoly és a pacsirta nem csupán alvási szokásaikban különbözik egymástól, hiszen ez kihatással van minden más tevékenységükre és felfogásukra is. A pacsirták egészségesebb, életvidámabb, energikusabb és rendszerezettebb életvitelű emberek. Ezen kívül elemzőek, jobb a beszédkészségük, logikusan és racionálisan gondolkodnak és a bal agyféltekéjük dominál.

Ezzel szemben a baglyok kreatívabbak, jobb a vizuális képzeletük, tehetségesek a művészetek terén, intuitívan gondolkodnak és a jobb agyféltekéjük dominál. Ugyanakkor hajlamosak a szorongásos és stresszel kapcsolatos megbetegedésekre, depresszióra. Extrovertáltak és impulzívak, de felelőtlenebbek is pacsirta társaiknál, akik megfontoltak és lelkiismeretesek.

Ha eddig nem tulajdonítottunk nagy figyelmet alvási szokásainknak, akkor ezentúl érdemes, hiszen ha ezeken változtatunk, akkor életminőségünk és produktivitásunk is javulhat.

Minden vélemény számít:

You might like

Vélemény, hozzászólás?