A 20. század 8 legmeghatározóbb találmánya, amely örökre megváltoztatta a világot

A technika fejlődésével foglalkozó szakemberek szerint az emberiség történetében feltalálóink a 20. században tevékenykedtek a legtermékenyebben. A porszívótól a nukleáris bombáig a mérnöki vívmányok megteremtették a modern kor kereteit, egyszersmind a mai napig hirdetik az emberi elme nagyságát.

Gyakran észre sem vesszük, de ezek a találmányok máig tetten érhetők hétköznapjainkban. Nézzük ezek közül a 8 legmeghatározóbbat.

1. A repülés

Gondolj csak bele, hogy mennyivel kisebb volt a világ a repülőgép feltalálása és széles körben történő elterjedése előtt. Az 1903-ban Wilbur és Orville Wright által feltalált légi járművel olyan csodálatos dolog állt az emberiség szolgálatába, amit addig maximum a mitológiai történetekből ismerhettünk.

A repülőgép szinte minden iparágat forradalmasított a kereskedelemtől kezdve a turizmuson át az üzleti életig. A modern világ nem létezne repülés nélkül.

2. A televízió

A nagyszüleink vélhetően nem értenének egyet ezzel a kijelentéssel, de a televízió alapjaiban változtatta meg a világot.

A John Logie Baird által 1926-ban megalkotott készülék volt az első olyan találmány, ami a világ minden táján tömegek életét befolyásolta. Bár jelentősége visszaszorulóban van, de a TV még mindig az információszerzés legnépszerűbb eszköze.

A repüléshez hasonlóan a televízió is egy csomó iparágra volt hatással, nem mellékesen pedig egy sor új iparágat létre is hozott.

3. A számítógép

Képzeld el az életedet az okostelefonod vagy a laptopod nélkül. Természetesen lehetséges, de kétségtelen tény, hogy az életed sokkal komplikáltabb lenne. A számítógép hosszú évszázadok alatt, rengeteg tudós, kutató és matematikus munkájából született meg. Az első programozható számítógép 1936-1938 között jött létre, és Z1 névre hallgatott.

Egy szimpla e-mail megírásától a Föld körül keringő műholdak vezérléséig a számítógép az emberiség életének szerves részévé vált.

4. A rádió

Ma már nem tulajdonítunk túl nagy jelentőséget neki, de a rádió a 20. század első forradalmi találmánya volt. Bár Teslának kész tervei voltak rá, a modern világ mégis Guglielmo Marconi nevéhez köti a rádió feltalálását.

A 20. század elején az eszközt helyi hírek közvetítésére, oktatási eszközként, illetve sürgősségi- vagy vészhelyzet sugározására használták.

5. Atomenergia

A második világháborút követően az atomenergiát békés célokra kezdték felhasználni. Ma a nukleáris energia a világ összes megtermelt energiájának mintegy 11%-át teszi ki.

A Földön hozzávetőleg 450 reaktor termel villamos energiát. Az eljárás (amíg nincs baj) a minimális szén-dioxid-kibocsátás miatt az egyik legzöldebb energiatermelés a világon.

6. Az autó

Noha tervek már a 19. században is léteztek (többek között a magyar Jedlik Ányos elektromos autója), de a működő robbanómotoros jármű csak a 20. század elején jött létre.

7. Az antibiotikum

Mielőtt a skót Sir Alexander Fleming felfedezte volna a penicillint, a bakteriális fertőzés következtében történő elhalálozás igen gyakori volt a világban.

Az antibiotikumok drasztikusan csökkentették a halálozási arányt, és hosszabb élettartammal ajándékozták meg az emberiséget.

8. Az internet

A mémek és cicás videók világában talán elhalványul az internet igazi jelentősége. Ám az 1950-ben létrejött első internetkapcsolat óta a világháló óriási hatást gyakorolt a kereskedelemre, a tudományra, a művészetekre, a kommunikációra, a médiára és napestig sorolhatnám, hogy még mi másra. Internet nélkül nem létezne a 21. század.

Minden vélemény számít:

A szerkesztő ajánlata:

Vélemény, hozzászólás?