in

A 10 legjobb izomépítő bicepsz gyakorlat férfiaknak!

A váll- és a mellizom mellett a bicepsz az az izomcsoport, amire a férfiak a legtöbb figyelmet szentelik. Persze, aki testépítésre adja a fejét, előbb vagy utóbb rájön, hogy minden izom törődést igényel, mert nincs is annál viccesebb, mikor egy kigyúrt felsőtestű, ám pipaszár lábú alfahím feszeng a strandon.

Így a most következő, elsősorban bicepszre koncentráló gyakorlatok mellett óhatatlan más izomcsoportokra összpontosító edzések bevezetése is. De most nézzük a felkar legnagyobb izmát.

Mielőtt azonban belemerülnénk a konkrét gyakorlatokba, érdemes néhány keresetlen szót kerítenünk a bemelegítésről, a helyes légzésről és a pihenőidőtől. Ha nem először fogsz súlyzót a kezedben, akkor bizonyára hallottál már a fenti szentháromságról, ám ha kezdő vagy, ezt a részt figyelmesen olvasd végig.

A bemelegítés, a helyes légzés és a pihenőidő

A bemelegítés: Unalmasnak és feleslegesnek tűnik az edzés előtti melegítés, de hidd el, sokkal unalmasabb izomhúzódással vagy becsípődéssel napokat feküdni otthon. A balesetveszély elkerülése mellett azonban még egy fontos szerepe van: a felmelegedett izomzat sokkal rugalmasabb és könnyebben szállítja az oxigént, illetve a növekedést segítő anyagokat a beépüléshez.

A helyes légzés: A strukturált, ritmusos légzés segít a koncentrációban, nyugtat, valamint tempót ad a testedző gyakorlatoknak. A megdolgozás alatt lévő izomzatot bőséges oxigénnel telíti, a széndioxidot pedig gyors távozásra készteti. Néhány kivételtől eltekintve a negatív (leeresztő) szakaszban történjen a belégzés, és a pozitív (kifejtő) szakaszban végezd a kilégzést.

A pihenőidő: Nem kell ahhoz díjnyertes testépítőnek lenned, hogy tisztában légy vele: egy 60 perces edzést lehetetlen lenyomni pihenőidők nélkül. De a cél nem is ez, ugyanis az izom nem a vadállat módjára történő túlfeszítéstől gyarapszik. A súlyok nagyságától, illetve az izomcsoportra rótt terheléstől függően az ismétlések között mindig tarts 30-60 másodperc pihenőidőt.

1. Bicepsz állva, egykezes súlyzókkal

Nem véletlen, hogy a legklasszikusabb gyakorlat került a lista elejére. A mozdulatsor tökéletesen megdolgozza a bicepszet, ám a helyes kivitelezés elengedhetetlen.

Kivitelezés: Tartsd a súlyzókat leengedett karokkal magad mellé, a tenyereid előrefelé nézzenek. A két könyököd a lehető legközelebb legyen a testedhez, miközben a súlyokat lassan a vállad felé kezded emelni. Figyelj rá, hogy a súlyzókat bicepszből emeld fel, és ne csípőből lökd ki. A törzsedet, hátadat feszítsd meg, azaz egyenesen állj, mert ezek a testrészek a gyakorlat alatt komoly terhelést kapnak.

2. Kalapács egykezes súlyzókkal

Talán már ki is találtad, hogy a most következő gyakorlatsor a kalapácsolásról kapta a nevét. A gyakorlat a bicepszcsúcs szép formájáért felelős, így ha megfelelően domborodó muszklikat szeretnél, ez az edzés elengedhetetlen.


Kivitelezés: Tarts a súlyzókat leengedett karokkal magad mellé, a tenyereid a tested irányába nézzenek. A könyökeidet lehetőség szerint a tested mellett tartva emeld a súlyokat lassan a vállaid felé. Itt is figyelj arra, hogy a súlyzókat ne a csípődből lökd ki, hanem bicepszből emeld.
Hasonlóan az első gyakorlathoz, a törzsed és a hátad itt is masszív terhelést kap, ezért egyenesen, feszesen állj a lábadon.

3. Bicepsz ferdepadon, egykezes súlyzókkal

Ennél az edzésmódnál a kétfejű karizmok kerülnek megizzasztásra. Mivel a gyakorlat több erőkifejtést igényel, érdemes kevesebb súllyal kivitelezni, mint az álló bicepszezést.

Kivitelezés: Feküdj hátra egy 45 fokos padon, majd engedd le a súlyokat a végpontokig. Hajlítsd a könyököd, majd a súlyokat emeld a vállaidhoz.

4. Zottman-módszer egykezes súlyzókkal

A Zottman-módszer egyszerre dolgoztatja meg a bicepszet alkotó három főizmot (bicepsz brachii, brachialis, brachioradialis), így nem csoda, hogy a profi testépítők egyik kedvenc gyakorlata.

Kivitelezés: Az alapállás ugyanaz, mint az első gyakorlatnál: állva, kifelé néző tenyerekkel ragad meg a súlyzókat, majd hajlítsd a könyököd, és emeld a vállaidhoz. Itt pár pillanatig tartsd meg, majd a csuklókat kifordítva (úgy, hogy a tenyereid ismét kifelé nézzenek) engedd le a súlyokat. A lenti végpontnál ismét fordítsd vissza a csuklókat. A csuklók ennél a gyakorlatnál extra terhelést kapnak, így légy nagyon óvatos a sérülés elkerülése érdekében.

5. Bicepsz ferdepadon hasalva, egykezes súlyzókkal

Ez az edzéstípus minden terhelést levesz a lábakról és a hátról, így teljes mértékben a bicepszre koncentrál.

Kivitelezés: Hasalj egy 45 fokos ferdepadra, majd engedd le a súlyzókat. Hajlítsd a könyököket, és emeld a vállaidhoz a súlyokat. Figyelj rá, hogy olyan magasra hasalj a padon, hogy a lenti végpontoknál a súlyzók ne érjék a földet.

6. Sikló bicepsz, kétkezes súlyzóval

A gyakorlat a kétfejű karizmokat dolgoztatja meg, ám másodlagosan az alkarra is hatást gyakorol.

Kivitelezés: Vállszélességben ragadd meg a kétkezes súlyzót, a tenyereid kifelé nézzenek. Törekedj arra, hogy a felkarod a gyakorlat alatt a tested mellett maradjon. A súlyt a könyököd hajlításával és kissé hátrahúzásával emeld ki hozzávetőleg a gyomorszájad magasságáig. Akkor dolgozol jól, ha a súlyzó egyenes vonalú fel-le mozgást végez a kezedben.

7. Húzódzkodás

Az egyik legnehezebb gyakorlat, ugyanis a kivitelezéshez a saját súlyodat kell használnod.

Kivitelezés: Ragadj meg egy vízszintes rudat, a fogás vállszélességnél keskenyebb legyen. Függő helyzetből a könyökök hajlításával húzd fel magad addig a pontig, míg az állad a rúd fölé nem ér. Kezdetben 2-3 húzódzkodásnál valószínűleg nem fog több menni, de ne keseredj el, azért dolgozol, hogy fejlődj.

8. Bicepsz állva, franciarúddal

A franciarúd leveszi a terhelést a csuklódról, így akár nagyobb súlyokkal történő edzést is lehetővé tesz.

Kivitelezés: Lényegében teljesen megegyezik az 1; pontban leírtakkal, azzal a különbséggel, hogy jelen esetben az egykezes súlyzókat kétkezesre cserélted. A gyakorlat kivitelezésénél itt is ügyelj arra, hogy a súlyt ne csípőből told ki. Hátra, derékra ennél az edzéstípusnál is fokozott figyelem kerüljön!

9. Evezés

Hacsak nincsen odahaza evezőpadod, akkor ez az a gyakorlat, amiért fel kell keresned egy edzőtermet.

Kivitelezés: Ülj le az evezőpadra kissé hajlított térddel. Ragadd meg a rudat vállszélességben úgy, hogy a karod kinyújtott állapotban legyen. Húzd a rudat magad felé, miközben hajlítod a könyökeidet. A könyököknek a húzás végpontjakor hozzávetőleg a törzsed mellett kell lenniük. Tartsd meg pár pillanatra a súlyt, majd engedd vissza.

10. Bicepsz állva, kétkezes súlyzóval, kifordítva

Az összes, fent felsorolt bicepsz gyakorlat hatékonynak mondható, de ez a gyakorlat egy igazi lórúgás a brachialist izomnak. Ha jól dolgoztál, garantáltan a karod nem tudod behajlítani másnap az izomláztól.

Kivitelezés: Kifelé néző tenyérrel hozzávetőleg vállszélességben fogj meg egy kétkezes súlyzót. A könyököd hajlításával a súlyt lassan közelítsd a válladhoz. Ügyelj rá, hogy a könyököd ne nagyon mozogjon, a csípőd ne lökje a súlyt. A gyakorlat kivitelezése akkor megfelelő, ha a terhelést a fel- és alkarodban érzed. Mondanom sem kell: álló gyakorlat, így törzsre, hátra ügyelj!

Minden vélemény számít:

Metszési útmutató: mikor és hogyan metsszük a fákat, bokrokat

20 éves a Mátrix: 6 érdekes és meghökkentő tény minden idők legismertebb filmjéről!