in

8 tutifix motivációs stratégia az edzésprogramod betartásához!

Tedd a szívedre a kezed, és légy őszinte magadhoz: meglehetősen nehéz folyamatosan motiváltnak maradni egy edzőtermi program betartását illetően.

Kicsit olyan ez, mint egy hullámvasutas program: hol az egekbe szökik edzési kedved, és csillapíthatatlan edzőtermi Herkulesnek érzed magad, aki a 12 próbát teljesítve növeli önbizalmát és erőnlétét egyaránt. Hol viszont megcsappan a kedv, mely megfelelő hozzáállás hiányában igencsak megkurtítja az edzésre szánt program idejét.

Hogy „edzőtermi Herkulesként” szembe nézhess a lelkesedésed, célod megvalósításának útjába álló „démonaiddal” nagyon sok inspirációra, ösztönzőerőre van szükséged.

Nem kevesebbet kell tenned, mint „rabigába hajtanod” a lustaság oroszlánját, a kedvetlenség maga alá gyűrő víziszörnyét, az alulmotivált állapot hatására előtörő vadkant, a kitartást és terv-elkötelezettséget felemésztő húsevő szárnyas szörnyeteget…

Az alábbiakban néhány „pajzsot” kínálunk neked, hogy segítségedre legyenek a fáradtabb, kedvhagyott, lustaságba fulladt napok legyőzésében… hogy mindezen lehúzó állapotok ellenére is ki tudj tartani edzési stratégiád mellett. Reméljük mindennek hasznát veszed és erővel, motivációval felvértezetten teszel célod érdekében.

1. Tűzz ki magad elé határozott, világos, reális célokat

Számos alkalommal előfordul, hogy olyan célokat tűzünk ki magunk elé, amelyek meghaladják (aktuális) képességeinket és túlságosan homályosak, ami az elérhetőségüket, megvalósíthatóságukat illeti. Ezért érdemes lépésről-lépésre tervszerűen lebontani az edzési tervet, hiszen így sokkal megvalósíthatóbbá „szelidíthetjük” a programot.

Ne vágd egyből nagy fába a fejszédet, eleinte csak nyesegesd az ágakat… Az sem elhanyagolandó stratégia, hogy lásd magad előtt a kívánt formát, alakot, érezd magad annak az embernek, aki szeretnél lenni az edzésprogram végéhez érve, vagyis: vizualizáld a sikert… (ennek egyik módszere a jelen időben való beszélés a megvalósítandó célról, hogy ne azt mondd: leszek, hanem azt mondd e helyett, hogy vagyok…)

Kis mérföldkövekre oszd fel a megtenni kívánt sportutat, hogy ne legyen olyan nagy a falat, amit „le szeretnél nyelni”, hogy könnyen a kedvedet szegi és már a startvonalnál sutba dobod a nagyszerű ötletet.

2. Készíts magadnak egy edzőtermi határidőnaplót

Egy napló segíthet szó szerint és metaforikusan is: „kézben tartani” a terved, ugyanakkor minden esetben „szem előtt” lehet a program, emlékeztetve arra, hogy feladatod van, amelynek teljesítése mellett elkötelezted magad

És:

hogy még véletlenül se feledkezz meg terved véghezviteléről, vedd körül magad emlékeztetőkkel. Ne hagyhasd figyelmen kívül a megvalósításukat, ezért bárhol, ahol naponta többször megfordulsz „szúrja ki a szemed” (no, nem fizikailag) a figyelmeztető jelzés elvégzendőd kapcsán.

Legyen emlékeztetőd cetlire írva a fürdőszoba-tükörre illesztve, a hűtőszekrényen, az irodád asztalán, a telefonodba jegyezve, a nappali motivációs táblájára rögzítve, ugyanakkor a laptopod háttérképe is kiválóan alkalmas arra, hogy közvetítő-emlékeztető legyen.

Vedd körül magad edzésprogram-ellenőrző személyekkel, akikkel (voltál olyan bátor és) megosztottad egyén projekted. Ez tervmegvalósítást ellenőrző személyre szabott brigádod, azt fogja tenni, hogy időről-időre szembesíteni fog téged a nagy terv körüli kérdésekkel, megkérdezi hol tartasz…

3. Légy tisztában egyéni képességeiddel

Az edzőterem valóban példa lehet arra, hogy a puding próbája az evés. Hogy miért? Csupán azért, mert ebben az esetben nem minősül elegendőnek a „fejben elvégeztem a gyakorlatokat” hozzáállás, hiszen ennek semmi látszatja nem lesz. Lehet olvasni a különféle edzőtermi gépek használatáról útbaigazításokat, sőt videókat is nézni a gépek használatáról (ezzel nincs is semmi baj), azonban az ottlétet nem lehet másra tussolni… jelen kell lenned, ki kell próbálnod.

Itt derül ki minden… Legjobb lenne, hogy mindaddig, amíg nem vagy magabiztos az edzőteremben, egy szakértő segítségét kérd, aki segít eligazodni az edzőterem-rengetegben. Ő a személyi edző… Utad első segítője, aki bevezet, aki megismerteti veled a gépeket, segítségével és útmutatásával megkímélheted magad egy sor sérüléstől. Amikor úgy érzed, hogy eljutottál abba a szakaszba, hogy egyedül is boldogulsz, megválhatsz segítődtől és magad folytathatod a megkezdett utat.

A gyakorlatokat illetően: fő a fokozatosság. Ne akarj már az első napon többmázsás súlyokat emelni, mert annak nem lesz (sem fizikai, sem pszichikai értelemben) jó vége. Leginkább arra törekedj, hogy sajátítsd el helyesen a gyakorlatokat, amelyek a folyamatos elvégzések következtében rutinná fejlődnek.

4. Jegyezd le tapasztalataidat és tanulj belőlük

Nem csak a tervet érdemes naplóba vezetned, hanem a tapasztalataidat, benyomásaidat egyaránt. Nem kell regényt írnod, lehet hogy egy nap csak annyit jegyzel le: „Ezt a napot is túléltem…” a lényeg úgyis benne lesz.

Nyomon fogod tudni követni előrehaladásod, mondhatni edzőtermi karriered… Tényleges adatokat láthatsz majd prosperálásodból, erőt meríthetsz a szavakból és (idővel) jókat is fogsz derülni kezdeti botladozásaid újraolvasásából.

A napló-bejegyzések segítségével könnyedén nyomon követheted teljesítőképességed javulását (hogy x napon hányas súlyt tudtál emelni, hogy egy másik napon hány darab fekvőtámasszal többet sikerült „kinyomnod” magadból és ez az előző napi számtól mennyiben tér el). Ez a lehető legjobb módja a honnan indultam, hová jutottam út figyelembe vételének.

5. Jutalmazd meg magad

Jutalmazás gyanánt ne csak ételben gondolkodj… nehéz? Igen, mert ilyenkor a téged körülvevő minden csatorna „csapján” és képernyőjén evés, gasztronómia és ínyencségek folynak ki…

Te ismered magad a legjobban, és azt is tudod magadról, hogy mi tartja benned a kitartás lángját… Talán egy jó könyv vagy film? Esetleg egy wellness-hétvége a pároddal? Egy jó kis masszázs?

Ne tagadd meg magadtól a jutalmat, mert ha túl kemény vagy magaddal szemben, könnyen áteshetsz a ló túlsó oldalára.

Tedd élvezetessé a programot!

6. Tartsd melegen a motivációd

Arról van szó, hogy folyamatosan gondoskodnod kell a motivációdról, mellyel előreviszed a programod (hogy ne csak vegetáljon, hanem égjen, erőtől és kitartástól duzzadjon). Regisztráld magad egy olyan oldalra, ahol hasonló késztetésű emberek vesznek körül, amelynek keretében megosztjátok egymással tapasztalataitokat, érzéseiteket…

Vagy szerezz be motivációs témájú könyveket, amellyel életben tartod (sőt táplálod) elhatározásod. Nézz meg olyan filmeket, amelyekben egy sportoló útját, történetét mutatják be… (meglátod: ő sem egyik napról a másikra jutott el oda, ahol van… az út mindenkinek viszontagságos, kihívásokkal teljes).

Ezek a dolgok bármilyen egyszerűnek is tűnjenek, igen sokat tesznek a kitartásod érdekében.

7. Kérd egy szakértő tanácsát

Lehet egy személyi edző (akiről már előbb beszéltünk), vagy egy dietetikus akár, akik segíthetnek szakszerű és megbízható módon nyomon követni az edzésprogramod folyamatát. Igaz, hogy igényel némi plusz anyagi ráfordítást mindez, azonban a végeredmény a biztonság érdekében nem elvetendő lépés mindez.

Ha van egy személyi edződ, aki nem csupán a gépek használatába vezet be, hanem megtanít helyesen végezni a gyakorlatokat, motivál és kitartásra ösztönöz, tanácsokkal lát el téged és bátorít.

8. Érezd magad jól a bőrödben… és: az edzőruhádban egyaránt

A nem megfelelően kiválasztott edző-felszerelés és öltözet ronthatja az elért eredményeket és a közérzetet egyaránt. Kényelmetlenül érzed magad miattuk, feszengsz a gyakorlatok közben, ezért nem tudsz a feladatra összpontosítani, hanem mondjuk arra, hogy szorít a cipőd, vagy túl szoros deréktájt a sportnadrág.

A ruha legyen légáteresztő, könnyen szellőző és elasztikus. Egy sportfelszerelésekre és ruhákra szakosodott áruházban érdemes mindezeket beszerezni. Ugyanakkor vásárlásod során az új ruha jelképezheti az új életformát is.

Minden vélemény számít:

Ha neked férfiként is fontos, hogy fiatalos maradj, kövesd az alábbi tippeket!

Tech kütyük a ’90-es évekből! Ezektől vesztette eszét a világ a múlt században!