in

8 ókori görög találmány, amely örökre megváltoztatta a világot

Egészen hihetetlen, de az antik görög kultúra nyomai a mai napig tetten érhetők a modern világban. Nézzük, mit adott nekünk a demokrácia bölcsőjeként is aposztrofált Hellász.

1. Építészet

Még az európai kontinenst is elhagyhatjuk, akkor is csak az ókori görög építészet nyomaira bukkanunk. Elég végigsétálni az Egyesült Államok fővárosának utcáin, és szinte az összes kormányzati épületen a hellén stílust fogjuk felfedezni: magas oszlopok, szimmetrikus formák, háromszög alakú lábazatok és jellegzetes tetők.

Henry Bacon építész a Washingtonban található Lincoln-emlékművet kifejezetten a görögországi Akropolisz mintájára tervezte.

2. Olimpiai játékok

Az első olimpiai játékok Kr. e. 776-ban Zeusz isten tiszteletére Olümpia városában kerültek megrendezésre. A sportesemények 4 évenként zajlottak. Az utolsó ókori olimpiát Kr. u. 393 tartották, szám szerint ez volt a 293.

Az ókori görög városállamok delegáltjai olyan sportágakban mérték össze a tudásukat, mint a diszkoszvetés, a gerelyhajítás, a birkózás, a futás vagy a távolugrás. Az olimpiai játékok olyan nagy tiszteletnek örvendtek, hogy a sportesemények idejére az esetlegesen hadban álló felek letették a fegyvert.

3. Csörlő

Sajnos pontos feltalálójáról nem maradt fenn történelmi forrás, annyi azonban bizonyos, hogy az ókori történetíró Hérodotosz említi elsőként. Hérodotosz a Kr. e. 480-as évszámot jegyezte fel a csörlő első használatával kapcsolatban, a Hellészpontosznál (ma Dardanellák) zajló görög-perzsa háborúban a hajóhíd kábeleinek fel- és lecsévélésére használták.

4. Arkhimédészi csavar

Ennek a zseniális eszköznek köszönhetően az ókori görögök könnyedén szállíthattak folyadékot vagy szilárd anyagot akár nagy magasságokba is. Elsősorban öntözésre alkalmazták: segítségével az alacsonyan lévő folyópartról a magasabban fekvő termőföldekhez juttatták a vizet. De az építészet terén is munkába fogták, építő- és kötőanyagot szállítottak a csavarral a magasba.

Arkhimédész csavarja mind a mai napig használatban van, a hófúvók, a gabonaelevátorok, de a haltenyészetben használt áttelepítő gépek is ezen az elven működnek.

5. Világítótorony

Az első világítótorony „felkapcsolását” Themisztoklésznak tulajdonítják a Kr. e. 5. század elején Pireusz kikötőjében. A leghíresebb ókori görög világítótorony talán a pharoszi volt, melyet II. Ptolemaiosz idején emeltek, és óvatos becslések szerint is 10 méternél magasabb volt. Nem mellékesen pedig az ókori világ 7 csodájának egyikeként tartjuk számon.

6. Vízvezetékek és zuhanyzók

Az ókori krétán a minószi civilizáció volt az első, amely földalatti agyagcsöveket használt a higiénikus vízellátáshoz, illetve vízelvezetéshez. Később olimposzi és athéni ásatások során kiterjedt vízvezetékrendszereket tártak fel, melyek fürdőkhöz, zuhanyzókhoz és szökőkutakhoz csatlakoztak.

A fürdés, zuhanyzás kultúrája számos régészeti leleten megjelenik: dísztányérok, vázák és egyéb használati tárgyak őrzik emlékét.

7. Asztrolábium

A Kr. u. 1. századra tehető csillagászati és navigációs eszközt a bolygók azonosítására, illetve a tengerészetben használták. Érdekessége volt, hogy mind nappal, mind pedig éjszaka eredményesen alkalmazható volt.

8. Antiküthérai szerkezet, azaz az első analóg számítógép

A 82 különálló darabból felépülő mechanikai eszköz komoly fejtörést okozott a tudósoknak. Titkát csak 2006-ban sikerült megfejteni, egy röntgensugaras vizsgálatot követően. A szerkezet kiszámította az öt ismert bolygó (Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter és Szaturnusz) helyzetét a Földhöz képest, valamint holdnaptárt is tartalmazott.

Forrás és fotók: interestingengineering.com

 

Minden vélemény számít:

5 kockázati tényező, amiről WordPress tulajdonosként tudnod kell

5 végzetes hiba, amivel bérszámfejtőként találkozhatsz