in

5 végzetes hiba, amivel bérszámfejtőként találkozhatsz

Különösen érzékenyen érintheti a munkavállalót, ha tévedés csúszik a fizetése elszámolásába. Az alábbiakban 5 olyan végzetes hibát osztunk meg, mellyel egy bérszámfejtő találkozhat a mindennapi munkája során.

1. A bértitok akaratlan megsértése

Könnyen belátható, hogy a bérügyek is azok közé az érzékeny adatok közé tartoznak, melyeket széles körben nem szívesen hoz nyilvánosságra egy alkalmazott. Munkájuk során a bérszámfejtők számtalan olyan adattal dolgoznak, amelyek bizalmasan kezelendők a munkatársak, illetve az ügyfél egyes kapcsolattartói előtt.

Optimális esetben célszerű szerződésbe foglalni, illetve az együttműködés kezdetekor lefektetni a megfelelő kommunikációra vonatkozó szabályokat. Ezzel elkerülhető a bértitok megsértése, illetve az a kellemetlen helyzet, mely során az egyik alkalmazott nehezményezi a másik magasabb fizetését.

2. A személyes adatok kezelése

A megismert adatokat felelősséggel kell kezelni és megtartani. A bérszámfejtési munka során rengetek személyes adat kerül rögzítésre és feldolgozásra, melyek felhasználásáról szigorú jogszabályok rendelkeznek.

Sajnos több ízben fordult már elő, hogy harmadik fél a munkavállaló személyes adatai után érdeklődött, amik természetesen nem hozhatók nyilvánosságra az érintett felhatalmazása nélkül. Ahogyan az orvosoknak, ügyvédeknek, úgy a bérszámfejtőknek is gondosan kell kezelniük a megismert személyes adatokat, azok harmadik fél számára nem kiadhatók.

3. A bankszámlaszám téves rögzítése

Korábbi cikkünkben már utaltunk a papíralapú nyilatkozatok kiemelkedő fontosságáról. Mindez igaz a bankszámlaszám vonatkozásában is, a pontos dokumentálás ebben az esetben is elengedhetetlen előfeltétel. Csak egy triviális példa: Leírhatatlan kellemetlenséggel járhat az, ha két azonos nevű munkavállalónál nem a megfelelő személy bankszámlamódosítása kerül érvényesítésre.

Egy apró figyelmetlenség és meg is történt a baj, melynek kiküszöbölése rengeteg utánajárással, sajnálkozással és adminisztrációval tarkított.

4. A Munka törvénykönyvétől való eltérés

Számos olyan esettel találkozunk a munkánk során, hogy a fizetések elszámolásánál az ügyfelek eltérnek a Munka törvénykönyvében meghatározottaktól. Vagy azért, mert ez a cégüknél bevett szokás, vagy azért mert nem szeretnék hátrányos helyzetbe hozni az alkalmazottat.

Ezek a momentumok pedig sarkalatos pontok, hiszen a bérszámfejtők előzetes tájékoztatás nélkül azok gondban lehetnek a munkájuk során. Találkoztunk már olyan céggel, ahol a betegszabadságok után járó 70 százalékos bért saját finanszírozásból 100 százalékra emelték, hogy a munkavállalót ne érje veszteség. Ez a szép gesztus – az információ megosztása nélkül – a bérügyek számfejtése során rengeteg kellemetlen percet tud okozni.

5. Vak bizalom a bérszámfejtő programokban

Tény, hogy a gépek nem tévednek, az azok előtt ülő emberekben ugyanakkor megvan a hiba lehetősége. Elég egy jogcímkód eltévesztése, egy betű elütése (VP helyett VB), és a vasárnapi pótlék óraszám helyett jutalomösszeg kerül felszámolásra.

Ezért igen lényeges az ellenőrzési metódus kialakítása, azok a kontrollpontok és folyamatok kialakítása, melyek lefektetésével elkerülhetők, vagy legalábbis kiküszöbölhetők a hibák. Ám ezen túl a program kifizetési kódjainak paraméterezése is elengedhetetlen. A gép ugyan nem hibázik, de ha nem a megfelelő adó- és járulékvonzat kalkulálása került beállításra, úgy a végeredmény helytelen lesz, a számfejtés pedig téves.

 

Minden vélemény számít:

8 ókori görög találmány, amely örökre megváltoztatta a világot

Bemutatási etikett: kit, kinek, mikor és milyen körülmények között illik bemutatni?