in

5 mókás tény Horvátországról, amiről kevesen tudnak!

Ha sorra vennénk a hazai turisták által a nyári szezonban a leggyakrabban felkeresett mediterrán országokat, akkor Horvátország minden valószínűség szerint vezető helyet foglalna el közöttük.

Évek óta tartó töretlen népszerűségét nem másnak köszönheti, mint páratlan szépségű tengerpartjainak, egyedülálló történelmi nevezetességeinek és természeti adottságainak.

Azt azonban kevesen tudják az országról, hogy érdekes és néha bizony mókás tények is kapcsolhatóak hozzá. Cikkünkben ilyeneket veszünk most sorra.

1. A dalmaták

A 101 kiskutya filmekből jól ismert kutyafajta a Dalmácia régióból származik. Ez a világszerte is híres kutya fehér alapon fekete foltokkal rendelkezik, és kétségkívül mókás, s egyúttal szívmelengető látványt nyújt.

A dalmaták sok család kedvencei közé tartoznak hazánkban is, eredetük pedig Horvátország területére vezethető vissza.

2. Guiness rekorder szarvasgomba

Tudta, hogy Spanyolország és Olaszország mellett Horvátország a világ egyik legnagyobb szarvasgomba-termelő országa? Az igazi ínyencségnek számító gombafajta frissen felhasználva a legjobb, hiszen ekkor még nem veszít fenséges aromájából.

Olajba helyezve remek fűszerolajat kaphatunk, de a tésztaételek kitűnő kiegészítője is válhat belőle. A világ legnagyobb fehér szarvasgombáját is Horvátországban találták, 1999-ben.

3. Mindössze 48 sziget lakott

Horvátország tengerpartja tagolt, és nagyon sok sziget megtalálható környékén. Az 1246 lélegzetelállító szigetből azonban mindössze 48 lakott.

4. 2715 napsugaras óra

Sidney-ről jól tudjuk, hogy a napsugaras órák száma igen magas a városban. Horvátország azonban leelőzi az ausztrál várost, ugyanis 2715 napsugaras órát mértek területén. Ilyenkor tehát nem csoda, hogy olyan sokan döntenek területe mellett nyaralás kapcsán.

Nem csak nyáron remek választás azonban, hanem más hónapokban is. Hvar szigete a legnaposabb, mely a tavasszal is remek kirándulási lehetőségeket kínál.

5. Szent Duje székesegyház

Split területén épült a világ legrégebbi katolikus katedrálisa. Nem csak Diocletianus római császár mauzóleumaként szolgál, hanem jelentős turisztikai célpont is. Tornyának építése a XIII. században kezdődött, de csak a XVI. században fejeződött be az építkezés.

Horvátország kitűnő választásnak bizonyul mindazok részéről, akik természeti látnivalókat, történelmi nevezetességeket, izgalmas sportolási lehetőségeket, valamint páratlan szépségű tengerpartokat szeretnének látni.

Minden vélemény számít:

Hamilton túlélte a Q2-es izgalmakat és végül Verstappent előtt végzett az első helyen Oroszországban!

Bottas megnyeri az Orosz F1 versenyt Verstappent előtt, Hamilton a 3. helyen végez büntetés miatt!