in

5 grillezési szokás, amelytől sürgősen meg kell válnod

Akár gázon, akár faszénen való grillezésről legyen is szó, ez az ételkészítési technika számos buktatóval jár. Ugyanakkor a legtöbb szakadár gourmand (a kifejezés a Julie & Julia – Két nő, egy recept című filmből való.) megfeszített munkatempója és szoros időbeosztásának köszönhetően nem végzi rendszeresen ezt a műveletet, ezért könnyen belesüppedhet a rossz szokások kráterébe (avagy lábosába), amelyből aztán igen nehézkes dolog kikászálódni.

Íme, most feltárjuk előtted a „rosszul grillezők”, „öt főbűnét”, amelyet, ha sikerül „lemosnod magadról”, könnyen profivá válhatsz a nyílt tűzön történő ételkészítés terén.

Válj profi „grillmesterré” a rossz grillezési „tradícióid” kiiktatásával…

1. A grilltisztítás elhanyagolása, vagy kiiktatása

A grilltisztítás legalább olyan nélkülözhetetlen alapelvvé kellene váljon a grillétkek imádói és készítői előtt, mint a mindennapos tiszta alsónemű cseréjének szabálya a hétköznapok forgatagában. Ami fontos: a grillsütőt mindig tisztítani kell!

A kérdés az, hogy mikor? Egyszerű: miután befejezted a grillsütést (egy kis utómunka a nagy lakoma előtt). Így már tisztán teszed el a következő sütésre, amikor csak újra „felfűtöd” és mehet is a sütés mindenféle „tisztogatási szertartás” beiktatása nélkül.

Ha néhány grillpartit követően első mozdulatod a grillsütő megtisztítása lesz, könnyen szokássá formálhatod ezt, és megszabadulhatsz a ráégett ételmaradékok kínkeserves lekapargatásának tortúrájától a legközelebbi grillezés előtt (ez akkor is álljon, ha nem tudod még: mikor lesz a legközelebb beiktatott grill-hacacáré).

2. Gyújtófolyadék használata

A különféle gyújtófolyadékok grillsütőhöz való használata több szempontból is rossz szokásnak minősül. Egyrészt, mert a petróleum belehatol az elkészített ételbe (amelyről fölösleges bizonygatni – hiszen egyértelmű –, hogy mennyire káros az egészségre), másrészt viszont rettentően veszélyes is. Bár a legtöbben tudják, hogy ennek elkerülése erősen javasolt, mégis sokan hajlamosak pár másodpercig átmenni feledékenybe és a folyamat felgyorsítása érdekében ide, meg amoda csak egy pici kis folyadékot spriccelnek, aztán: viszlát, szempillák!

Mi lehet a megoldás? A profik egyértelműen azt tanácsolják, hogy leghelyesebb alternatíva a grillsütő előkészítéséhez az úgynevezett izzító kémény (chimney starter) használata. Faszén brikettel megtöltjük az izzító kémény belsejét és egy-két begyújtó kockával alágyújtunk (általában olyan 100 darabra becsült faszén brikettről van szó). A huzat nem több mint húsz perc alatt fehéren izzó szenet biztosít számunkra, amelyet aztán a tűzhelyre önthetünk a sütés megkezdése előtt.

3. A grillező nyitva tartása

A grillfedő felemelése sütés közben a sorban következő grillezési rossz szokás. A grillezés lényegében arról szól, hogy az elkészítendő ételt (különösképpen: steaket, hamburgert, kebabot, hot dogot stb.) gyorsan és magas hőmérsékleten megsütjük. A grillfedő bezárásával a grillt sütővé alakítjuk át, amely mozdulattal megnöveljük a benne lévő hőt.

A fedél kinyitása egy sor kellemetlen és könnyen kiküszöbölhető problémát idéz elő. A felnyitott fedelű grill lehetővé teszi, a szénből való hőeltávozást. Ugyanakkor a hő eltávozása mellett még szóba jön az ételre fújt hamu fennakadás is, ami könnyen elveheti a kezdeti jókedvet a sütéstől (nem beszélve az étel elfogyasztásától).

A grillfedél nem dekorációs megoldás a sütőre illesztve, hanem funkcionális, praktikus. A fedő csukva tartásával pontosan szabályozhatóvá válik a hőmérséklet (mindez a szellőzőnyílások nyitásával és csukásával). A fedőhasználat nélkül mintegy sutba dobod ezt a fajta grillkontrolt és szabályozhatóságot.

4. Hideg vagy fagyasztott étel grillezése

A fentiekben (a grillezés 3. „főbűnénél”) már említettük, hogy a grillezés esszenciája a gyors ételkészítés magas hőmérsékleten. Ugye neked sem az a célod, hogy lassítsd a folyamatot? Nos, amennyiben válaszod a várható: persze, hogy nem… akkor ne kövesd el azt a hibát, hogy közvetlenül a hűtőszekrényből kivett steaket azon mozdulattal a grillsütőre helyezed.

Miért? Mivel a hűtőszekrényből kivett hús jéghideg, ezért a sütési folyamat is elhúzódik. Mindemellett a hatás sem lesz látványos, sem pedig kellemes ízű, mivel a steak közepe jól átsül, azonban a szélei repedezettek lesznek.

Hogyan kerülheted el ezt a grill-malőrt? Ha gondoskodsz arról, hogy a hűtőszekrényből kivett hús legalább harminc percig áll a konyhapulton (sütésre várva) szobahőmérsékleten. Nem szükséges ezalatt az idő alatt ölbe tett kézzel ülnöd (főként, ha te is az örökmozgók táborához tartozol), hanem mondjuk ezt a félórát szánd arra, hogy begyújtod az izzító kéményt és előkészíted a brikettet a tűzhelyhez (megvárva, hogy a szén elérje a sütéshez alkalmas hőmérsékletet).

5. Édes marinádok, pácok túl korai használata

A magas cukortartalmú páclevek/szószok el kezdenek füstölögni a grillen, majd odaégnek és éktelen koromfekete burkot képeznek a csirkehúson, amely nem túl étvágygerjesztő (a takarításról nem is beszéltünk). Ez elkerülhető, ha a grillszószokat nem a grillezés előtt használod, hanem az utolsó néhány perc során, amikor rákenegeted a húsra a marinádot (ez az idő éppen elegendő ahhoz, hogy a szósz karamelizálódjon).

Minden vélemény számít:

WordPress 5.2 – a PHP programnyelv 5.6-os verziója minimum követelmény a frissítéshez!

(M)ennyire érezheted biztonságban magad, ha szteroidokat használsz izomnövelés céljából?!