in

4 undorító és egészségtelen dolog, ami a kóros körömrágás következménye lehet!

Ha nem szeretnéd, hogy a környezetedben lévő embereknek azt az üzeneted küldeni a körömrágásoddal kapcsolatban, hogy  gondokkal küzdesz ilyen téren, akkor érdemes elgondolkodnod a körömrágás leszokásáról. 

De nem csak a környezeted miatt érdemes leszoknod erről a csúnya és egészségtelen szokásról. Az egészségre is komoly hatással van a felnőttkori körömrágás, ahogyan az kiderül az alábbiakból.

Az American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics szerint a körömrágás az érzelmi egyensúlyhiány jele lehet. Így nem egyszerű leszokni a kóros körömrágásról, de talán az alábbi undorító és egészségtelen dolgokat olvasva néhányan átgondolják a mindennapi körömrágást.

Itt olvashatsz többet a körömrágás okairól felnőttkorban 

4 egészségtelen dolog, ami a kóros körömrágás következménye

  1. Csúnya fertőzések

Ha túl nagy darabot harapsz ki, akkor kihúzhatja a köröm alatti érzékeny bőrt és a baktériumok vagy kórokozók számára kitűnő helyet biztosítasz.

A fertőzés egyik leggyakoribb formáját a körömágy-gyulladás, amely duzzanatot, bőrpírt, fájdalmat és gennyes gyulladást okozhat. 

  1. Gyulladások

A nyál kémiai összetétele lehetővé teszi a zsírok és más élelmiszer-molekulák lebontását. Noha ez elősegíti az emésztést, károsíthatja és gyulladásba hozhatja az ujjak bőrét is, ha folyamatosan rágod azt.

Ugyanezen okból kifolyólag az ujjak nyalogatása, például evés után, apró repedésekké válhat, ugyanis a nyál valójában korrodálja a bőrt.

  1. Betegségek

Míg az ujjaknak a szájban lévő baktériumok rossz hír, még ennél is rosszabb, ha az ujjakon lévő mikroorganizmusok bekerülnek a szájba.

A kezünk mindenféle kórokozókkal érintkezik nap mint nap, általában beragadnak a körmünk alá, majd könnyedén bevisszük a szánkba egy-egy körömrágás alkalmával. Ilyen lehet az általános megfázás is, de ide értendő a súlyos gyomorrontás is, amelyet vírus okoz.

  1. Benőtt köröm

Mondanunk sem kell, hogy a kóros körömrágás alkalmával a körmök könnyedén benőhetnek a bőr alá. 

A körömrágással kapcsolatba hozható fertőzések károsíthatják a köröm megszokott növekedését, ami krónikusan előforduló körömbenövéshez vagy a köröm deformációihoz vezethetnek.

Ezt is olvasd el: A körmöd alakja érdekes dolgokat tár fel a személyiségedről!

Minden vélemény számít:

3 lenyűgöző étterem marketing példa étteremvezetők számára!

Nézd meg közelről a Szaturnuszt és holdjait, ahogyan azt a Cassini látta!