in

4 keveset ugató, csendes kutyafajta

Kétségtelen, hogy te magad is a kutyaimádók táborához tartozol, hiszen olvasod ezt a cikket. Viszont meglehet, hogy csupán most tartasz életed nagy változást ígérő szakaszánál, ugyanis keresed az ideális kutyát.

Talán éppen azon töprengsz, hogy mégiscsak jobb lenne, ha egy csendes kutyafajta mellett tennéd le a voksod, aki ritkán ugat. Megvan az okod erre, hiszen társasházban laksz és a szomszédaid igencsak érzékenyen reagálnak a hangos kutyaugatásra, te pedig mindenképpen meg szeretnéd kímélni magad a lehetséges perpatvaroktól.

A továbbiakban felsorolunk néhány csendes kutyatípust, akiknek a társaságában nem kell könnyes búcsút intened nyugodt, csendes életednek, sőt a jószomszédsági viszonyt sem teszed kockára.

Afgán agár

Az afgán agár kutya összetéveszthetetlen hosszú, selymes szőrének köszönhetően. Elbűvölő teremtés, aki méltóképpen lett híres a kutyavilág kedvelőinek körében. Általánosan jellemző erre a kutyafajtára a csendesség a méltóságteljesség, a függetlenség és a szelíd – kissé tartózkodó – magatartás. Abban az esetben, ha megbízik gazdájában könnyen kiviláglik játékossága, szeretetteljessége, és a család minden tagjához végtelenül hű tud maradni ezt a felismerését, bizonyosságát követően.

Tudni kell azonban az afgán agárról, hogy rendkívüli odafigyelést és ápolást igényel, ezért nem minden kutyaváró leendő gazdi számára bizonyul optimális választásnak. Főként azoknak nem, akik kevesebb ápolást igénylő kutyafajtára „pályáznak”. Mindezek mellett fontos megjegyezni, hogy az afgán agár egy viszonylag energikus fajta kutya, akinek napi rendszerességű mozgásra van szüksége.

Akita

Az akita kutyafajta egy nemes és rendkívül csendes kutyafajta, aki csak akkor szánja rá magát az ugatásra, ha már nagyon szükséges. Erről a japán gyökerekkel rendelkező kutyafajtáról az a hír járja, hogy a szamuráj harcosok mellett is jelen voltak. Mindenesetre kitűnő őrkutyának bizonyul, aki készen áll arra, hogy veszélyben figyelmeztesse és megvédje a gazdáját.

Viszont már most érdemes tudni róla, hogy nehezen „betörhető” kutyafajta, akitől vétek elvárni, hogy agyonajnározzon szeretetével és játékosságával. Ő egy hűséges kutyatípus (talán az egyik leghűségesebb fajta), aki intenzíven tud kötődni „kiválasztottaihoz”, olyannyira, hogy akár életével is áldozna őérettük.

Az akita rendkívül intelligens, akitől a következetes és szigorú képzés nem tagadható meg. Ha sikerül elérni, hogy abszolút otthonosan érezze magát: játékosságával is megajándékozhat bennünket.

Basenji

A basenji egy sok szempontból különleges kutyafajta. Egyes történészek úgy vélekednek a basenjikről, hogy e kutyafaj őseit láthatjuk az egyiptomi sírkamrák ábrázolásain. Mindemellett azonban jellegzetessége, hogy nem rendelkezik az ugatás képességével, ezért nagyszerű választásnak bizonyul mindazok számára, akik a csendes kutyafajtákat részesítik előnyben választásaik során. Viszont neki is vannak tűrés-korlátai, és amennyiben ezt a határt valaki, vagy valami túllépi jódli-szerű hangot ad ki. Amikor izgatott, vagy éppenséggel nyűgös, akkor is hallatja ezt az éneklésszerű hangot.

Ez a relatíve kis méretű kutya sok gondoskodást, odafigyelést igényel, meglehetősen nagy a mozgásigényük és mindezt biztosítani is kell számukra ahhoz, hogy kiegyensúlyozottak és egészségesek maradhassanak.

Bernáthegyi

A származását illetően egyelőre nem teljesen tisztázott eredetű bernáthegyi kutyafajtáról annyi bizonyos, hogy a régmúltba nyúlnak gyökerei, ahogy az is, hogy egy Bernát nevű szerzetes eltévedt utas- és vándormentő útjaira ezt a fajtát tartotta alkalmasnak. Nagy a tűrőképessége, jól bírja a hideget, emellett pedig értelmes és gazdájához lojális kutyafajta.

Ez a hatalmas termetű kutya nagyszerű társsá szegődhet, ráadásul módfelett csendes, nyugodt természettel bír, mindaddig, amíg veszélyt nem érez maga, vagy védelmezettei körül. Nagy odaadást igényel, de mindenképp megéri, hiszen igazán élvezi az emberek társaságát.

Minden vélemény számít:

Mátrix 4: a Wachovski-testvérek készülnek a folytatásra!?

9 probléma és megoldás, amivel egy jól öltözött férfi szembesülhet