in

31 ezer méteres zuhanást bírt ki a kínaiak okostelefonja

Ha tetszik, ha nem, az okostelefonok visszavonhatatlanul az életünk részévé váltak. Ott vannak az irodában, GPS-ként funkcionálnak az autóban, teret adnak a közösségi kommunikációnak. Noha egyesek szerint túlzottan is rátelepedtek az életünkre, vitathatatlan, hogy megkönnyítik hétköznapjainkat.

A kifinomult technikának azonban szó szerint és átvitt értelemben is ára van. Egyrészt egy-egy okostelefonért csillagászati összegeket is elkérhetnek, másrészt elég egyszer leejteni a kőpadlóra vagy a járdára, és keresztet vethetünk rá.

A törésállóság fontosságát a gyártók is tökéletesen látják, és az évek során nem maradtak el az ez irányú fejlesztések sem. A kínaiak Vivo iQOO készüléke azonban most olyan magasra tette a lécet, hogy mobilgyártó legyen a talpán, aki az alábbi teljesítményt megugorja.

Extrém magasság és hőmérséklet

Egy mindenre elszánt fiatalokból álló csapat úgy gondolta, hogy ideje szélsőséges körülmények között tesztelni a Vivo márciusban debütált, jelenleg legerősebb iQOO nevű készülékét. Az okostelefont egy héliumos légballonhoz erősítették, megnyomták a videórögzítést, majd útjára engedték az ég felé.

A csapat két dologra volt kíváncsi: hogy fog kinézni az iQOO a zuhanás után, illetve, ha esetleg életben marad, akkor mennyi ideig bírja az akkumulátora a folyamatos képrögzítést. A héliummal töltött ballon végül 31.540 méteren és -56 Celsius fokon pukkant ki a légkörben, innen kezdte meg tehát zuhanását az okostelefon a Föld felé.

A csapat ezt követően drónokkal térképezte fel a környéket, hogy az mobil nyomára bukkanjon. A meglepetés letaglózó volt. Néhány, a képernyőt ért felületi sérülést leszámítva a készülék teljesen ép volt, a kamera pedig még a megtalálás időpontjában is folyamatosan készítette a felvételt.

Kimagasló és nem várt teljesítmény

Az okostelefon 5 és fél órányi anyagot rögzített, mielőtt a csapat leállította volna a felvételt, hogy visszanézhessék az utazásról készült videót. Határozottan kijelenthető tehát, hogy a Vivo gamereknek készült iQOO mobiljában helyet kapó 4000 mAh kapacitású akkumulátor igen jól teljesített.

Mit érdemes még tudni a készülékről?

Az eddigiekből kiderült, hogy az okostelefon rendkívül strapabíró, üzemelési ideje pedig kifogástalan. De mit tud még? A Monster Inside szlogen arra utal, hogy egy szörnyeteget zártak az eszközbe, és nagyon úgy tűnik, hogy a jelmondat nem kizárólag üres frázis csupán.

A 6,41 colos, ujjlenyomat olvasó rendszerrel ellátott Vivo iQOO akár 12 GB RAM-mal is elérhető. Ezek mellé 256 GB belső tárhelyet kap a vásárló. A készülék a manapság igen népszerű gyorstöltési funkcióval is rendelkezik: negyedóra alatt 50 százalékra tölthető, 30 perc alatt pedig 85 százalékos töltöttségi szint érhető el. Hivatalos közlés szerint (amit amúgy a tesztek is igazolnak) a maximum töltöttség 45 percnyi időt vesz igénybe.

Ahogy fentebb említésre került, a gyártó ezzel a készülékével elsősorban a gamereknek igyekszik kedvezni. A folyamatos processzorterhelést folyadékhűtéses rendszerrel oldották meg, a turbó funkció eredményeként pedig az alkalmazások 30 százalékkal gyorsabban indulnak el. A tervezők azonban nem feledkeztek meg a fényképezés szerelmeseiről sem.

A Vivo iQOO három hátlapi kamerát kapott: a fő- és az ultraszéles 12 megapixeles, míg a mélységérzékelő kamera 2 megapixeles. Az akkumulátor- és törésteszt eredményeit elnézve, a csúcskategóriás processzor teljesítményét, és a hatalmas belső tárolókapacitást latba vetve bátran kijelenthető, hogy a kínaiaknak valóban sikerült egy szörnyeteget életre kelteniük.

Minden vélemény számít:

A külső és belső kutya paraziták elleni védekezés és kezelésük

7 ok, amiért Tenerife nem hiányozhat a bakancslistádról