in ,

3 káprázatos G-SHOCK DEBUTS férfi-karóra, amellyel tavaszi eleganciát varázsolhatsz „magadra”

Ezzel a 3 brilliáns karórával a tavasz „kézzel fogható” jelét viselheted a csuklódon (legalábbis, ami a színeket, az újdonságokat és a kedélyállapotod illeti).

Ahogy tavasszal a természet újjáéledését, téli álomból történő felkelését ünnepeljük, a G-Shock Debuts három vadonatúj, világos színekben pompázó férfi karórájában is üdvözölhetjük az újdonságot, a nóvumot.

Amit a G-Shock órákról tudnod érdemes: masszívak, hirdetik az erőteljes, robusztus stílusosságot, relatíve kedvező árban hozzáférhetőek.

Minden jel arra utal, hogy a G-Shock innovációs, folyamatosan valami újjal, ugyanakkor elegáns karóra-példánnyal való előrukkolása fáradhatatlannak tekinthető. E három új karóramodell jellemzőbb komponensei között érdemes kiemelni a „black-aged” fémet, a szénszálas összetevőt, emellett pedig némi arany és ezüst – szolid eleganciát generáló – színt szivárványkeretbe csomagolva.

G-Shock óra kitekintő

Egy olyan időmérőt szeretnék előállni, amely hosszú életű, stabil és megbízható, nem törik el még akkor sem, ha leesik a csuklóról…

Ez volt annak a 36 évvel ezelőtti megbeszélés karóra-koncepciója, amelyet aztán Kikuo Ibe a G-Shock órák „atyja” vett kezelésbe, illetve helyezett újszerűsítés, tökéletesítés alá.

Vajon milyen érzés lehet a feltalálónak, az óra-tökéletesítőnek, midőn felszáll a világ kapásból kiválasztott metrójára és megpillantja saját fejlesztését egy idegen ember alkarján? Erőtadó? Inspiráló? Bizonyára büszkeséggel eltöltő, egyszerre felkavaró és felemelő érzések vennék uralmuk alá… Ám ez nem is annyira hipotetikus esemény, hiszen Kikuo Ibevel ez akár napi szinten beköszönő jelenségnek bizonyulhat. Ő az a remek úriember, aki 36 évvel ezelőtt, 1983-ban megalkotta a Casio G-shock karórát, amelyből az azóta eltelt évek folyamán több mint 100 millió darabot sikerül értékesítenie. Ibe tavaly világkörüli turnéval tette emlékezetessé a karóra 35 éves évfordulójának ünnepét.

Kikuo Ibe egyik tavalyi, Londonban adott, interjújában a riporterben azt a benyomást keltette, hogy rendkívül szerény és halk szavú ember, akitől távol áll a dicsekvés. Ibe a Casio „középbesorolású” mérnökei közé sorolta magát, ám 1983-ban nagy fordulópont köszönt be: az új stílusú, robusztus időmérő prototípusai készen álltak a piacra dobásra. A japán fejlesztők ekkor érték el a kvarcóragyártás mesteri szintjét, aminek hatására a Casio olyan karóratípusokkal kívánt piacra lépni, amelyek a gyakorlatban valósággal „elpusztíthatatlannak” titulálhatóak.

G-Shock a „törhetetlen” óra

Az első G-Shock (a szó tulajdonképpen nem más, mint a gravitációs sokk – lásd angol megfelelőjét: gravitational shock) arra lett kifejlesztve, hogy épségben maradjon az akár 10 méteres magasságból való szilárd talajra esését is, ugyanakkor a víz alatt is példásan helyt tudjon állni.

A DW-5000C óra nem a divatberkekbe való beszivárgást tűzte ki célul magának, hanem elsősorban azokra a felhasználócsoportokra összpontosított, akik valamilyen nehéz fizikai munkát végeztek (például: építőipar, gyártás, rendőrök, tűzoltók stb. számára kifejlesztett óratípus). Napjainkra a G-Shock már kimagasló helyhez jutott a divatipar szférájában is, ezzel párhuzamosan számottevő bővülés következett be a felhasználók körében.

Mi változott G-Shock téren?

A fentiekben már szót ejtettünk arról, hogy látványosan kiszélesedett a G-Shock használóinak köre. Ezzel pérhuzamosan a G-Shock portfólió is bővülni kezdett (azóta lankadatlan ez a prosperálás). Sok felhasználó számára az első komoly karórát a híres Baby-G jelentette, ami neve ellenére nem kisgyerekeknek, hanem inkább fiataloknak, tinédzsereknek készült óraként szerepelt a karóra-piacon.

A kiskereskedők számára manapság igen nagy kihívásnak bizonyul a G-Shock töretlenül és fáradhatatlanul gyarapodó palettájának nyomon követése. Nem beszélve arról, hogy kibővült felhasználói kör magával vonta a magaskategóriás, erős árú, divatkaróráktól egészen a könnyebben hozzáférhető, pénztárcakímélőbb modellekig terjedő széles karóra-skálát egyaránt.

A szakemberek a G-Shock első nagyfokú sikerének hatására egyre inkább arra törekedtek, hogy kiemeljék a professzionális órát eredeti rendeltetéséből (mindeközben meghagyva erős, ellenálló ismérveit) és kiszélesszenek a vásárlók körében egy egészen fiatal kortól idős korig, mindkét nem és a gyerekek számára is, több modellben, sajátosságban és funkcióban hozzáférhető karórát. Azt akarték, mondta Ibe, hogy szerelmesek legyenek a G-Shock márkába. Ehhez elengedhetetlen volt a termékválaszték bővítése, a többféle árban elérhető órák biztosítása az érdeklődők számára.

Az alap, vagyis az óra robusztus, szilárd ismertetőjegye, attribútuma megmaradt az eredetiben, ám bizonyos típusaihoz több al-márkát is hozzárendeltek (hogy a gyerekek, nők, férfiak; idősek, fiatalok; divat– és sportkövetők egyaránt megleljék a szemükben legvonzóbbnak minősülő variációkat).

Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy: meglehet a sok al-márka a fogyasztók számára zavaró lehet, ezért – mivel az elsődleges cél az ügyféligények kielégítése – ezért a jövőben arra is figyelmet szentelnek, hogy egyszerűsítsék az al-márka felhozatalt.

G-Shock sub-brandek

Bár a G-Shock számos al-márkával büszkélkedhet, mégis nehéz első nekifutásra megmondani, hogy ezek az egyes sub-brandek melyik kollekció, marketing szlogen, individuális óranév, vagy egy ezektől teljes mértékben eltérő fogalomkör tagjainak, termékeinek minősülnek-e… Lássunk néhányat kóstoló gyanánt: G-Shock, Mr-G, Standard Analog Digital, G-Lide, Gravitymaster, hogy csak néhányat említsünk a palettáról.

Mindezek csoportosíthatóak példaképpen a szerint a kategória szerint, hogy minek tudnak ellenállni a felhasználási körülmények során: szárazföld, tenger/víz, levegő… Ezek az órák meglehetősen masszívak, de jó (lenne) tudni róluk, hogy mivel szemben mutatkoznak ellenállóknak (föld, sár, iszap, víz, magaslat, nyomás stb. szempontjából). Mivel Ibe és a tapasztalatok szerint mindezen „terepeknek” és kihívásoknak ugyanolyan eredménnyel ellen tudnak állni, Ibe meglátása a kategóriák jobb eligazodása kapcsán eredményesnek bizonyulhat (egy kis finomítás a kategóriák, csoportosítások mentén mindig jól jöhet… nemde?).

A közeljövőbeli potenciális re-organizáció (újra-tervezés, újra-szervezés) terve mellett Casio és vele karöltve Ibe is hosszabb távú terveket látszik szőni a G-Shock fejlődését/fejlesztését illetően. Amikor Ibe-től megkérdezték, hogy: hogyan képzeli el a G-Shock innovációját 35 év múlva? Ibe első reakciója a nevetés volt, majd hozzáfűzte: 35 év múlva a technológia drámai fejlődést fog elérni… meglehet már könnyedén ki-be utazhatunk az űrbe… Azonban jelen pillanatban a G-Shock nagyvonalúan és effektív módon tud válaszolni számos föld, víz, levegő területén történő kihívásnak (óra-téren).

Ami a jövőbeli innovációkat illeti, egyelőre csak az mondható el, hogy az űrhöz történő fejlesztések egy merőben más kutatási és újítási terepet szolgáltatnak… nagy kihívás lesz egy megfelelően ellenálló órát tervezni az űrbéli utazások számára (de ez még a jövő zenéje… ami már egyre kevésbé cseng sci-finek. Ibe egyik álma az, hogy olyan G-Shock órákat hozzon napvilágra, amelyekkel nem csupán a földlakóknak, de más bolygókon élőknek is nagy segítségére lehet. Könnyen megeshet, hogy a jövőbeli G-shock üzletek már az űrben nyílnak… lásd az eredeti szöveget itt: Perhaps the next frontier of G-Shock retail stores will be G-Shock shops in space).

A legújabb G-Shock kollekció

A G-Shock G-Carbon GA2000 vonalának legújabb kiadása egy 2019-es tavaszi/nyári kollekció, amely a színes pop komoly és elegáns irányvonalához zárkózik fel, három különféle, ám elragadó színárnyalattal, vagyis: a fényes vörössel (light red), valamint egy sárgával és egy kékkel, amely színdizájnok remek keretbe foglalják az órát.

A G-Shock egyik legfrissebb modelljeinek (a haditengerészeti felhasználókat – és nem csak – megcélzó olíva-zöld és khakiszín verzió) előállításában ihletforrásnak bizonyult a katonaság és a minden esetben nagyszerű ihletforrásnak mutatkozó szabadkörnyezeti színhatás egyaránt.

Minde G-Carbon kategóriához sorolódó óra alaptulajdonsága közé sorolható a szénszál-erősítésű gyantatok, amely rendkívül erőssé, ellenállóvá teszi a karórát, ugyanakkor mindennek ellenére mégsem okoz nehézséget a viseletük, hiszen robusztus mivoltuk ellenére meglepően könnyűek (annak ellenére, hogy egy apró, közel 49 mm-es szélességgel és 14 mm vastagsággal rendelkező órát díszítenek).

Az új és színes G-Carbon GA2000 órák darabára 120 dollár (ami 32-33ezer forintnak felel meg), míg a piros limitált változat értéke 160 dollár (ami 43-44ezer forintnak felel meg).

Minden jel arra utal, hogy valóban életerősnek bizonyul Ibe az ügyfelek „márkaszerelmére” vonatkozó álma, hiszen az újonnan piacra került G-Shock karórák újabb „társakat” fognak magukkal vonni a közeljövőben – a G-Shocktól megszokott és elvárható módon.

 

Minden vélemény számít:

Írország inspiráló ötlete, hogy még zöldebbé váljon!

Nagyot robbant a SpaceX csillaghajó prototípusa a tesztek során!