2029-ben jöhet el a világvége? Pusztító aszteroida tart felénk

Jim Bridenstine, az Amerikai űrhivatal vezetője felhívta a figyelmet, hogy a 99942 Apophis aszteroida felfedezése óta jobb, ha nem vesszük félvállról a földi életet veszélyeztető űrobjektumokat.

Az Apophis-t először 2001-ben a Kitt Peak Nemzeti Megfigyelőközpontban észlelték, ekkor a Torino-skálán 4-es szintű besorolást kapott. Ez azt jelenti, hogy a kutatók 2,7 százalék esélyt adtak a földbecsapódására.

Mi az a Torino-skála és mekkora a baj? A Torino-skála egy olyan, tudósok által felállított rendszer, mely 0 és 10 között értékeli a földközeli objektumok becsapódási esélyét. A 0 értelemszerűen elhanyagolható ütközést, míg a 10 garantált ütközést jelent. Ezen felül az értékek kalkulálnak az űrből érkező tárgyak méretével is: azok képesek-e elégni a légkörben vagy nem.

Írd fel a dátumot: 2029. április 13.

Az aszteroida-kutatás terén a tudósoknak két fajsúlyos jelenséggel kell szembesülniük, mely roppant módon megnehezíti a munkájukat. Egyrészt a fenyegetést jelentő kozmikus objektumokat időben kell észlelniük (ami az eddigi tapasztalatok szerint egyelőre nem igazán működik). Másrészt számolniuk kell a periodikus pályán haladó, azaz időről időre visszatérő aszteroidák pályamódosulásával.

Ez konkrétan az Apophis esetében azt jelenti, hogy ugyan képesek vagyunk kiszámolni a visszaérkezése idejét, azonban a kozmikus események kihatással lehetnek a bejárt pályájára. Annyi bizonyos, hogy a legutóbbi látogatásakor a Föld gravitációja némileg módosította az útvonalát. Ez pedig arról tanúskodik, hogy 2029. április 13-án a 99942 Apophis hozzávetőleg 1000 kilométerre fog elhaladni bolygónk felszínétől.

Csak hogy értsd, mekkora ez a távolság: ez közel annyira van, mint amennyire az űrhajók keringenek a Föld körül. A NASA szakemberei szerint az aszteroida olyan közel kerül hozzánk, hogy tiszta időben szabad szemmel is látható lesz.

Gravitációs kulcslyuk

A nagy kérdés jelenleg az, hogy a 2029-ben visszatérő Apophis csak megközelíti vagy át is halad a gravitációs kulcslyukon. (Ez az a földközeli zóna, ahol a Föld gravitációja annyira módosítja egy aszteroida pályáját, ahonnan már nincs visszaút: az objektum a bolygóba csapódik.)

A tudósok jelenleg azon törik a fejüket, hogy miképpen lehetne a földi élet végét jelentő űrszörnyeteget kilökni a repülési pályájáról. Fennáll a veszély ugyanis, hogy ha 2029-ben nem is halad át a gravitációs kulcslyukon, az útja olyan mértékben módosul a Föld gravitációjának hatására, hogy az ütközés később ugyan, de elkerülhetetlen lesz.

Akadnak azonban tudósok, akik az Apophis visszatérésében nem csak a veszélyt, de a lehetőséget is látják. Marina Brozović, az Amerikai űrhivatal földközeli tárgyainak radarmegfigyeléséért felelős szakembere azt mondta, hogy a 2029-es látogatás páratlan lehetőséget kínál a tudomány számra. Az aszteroidát optikai- és radarteleszkóppal is figyelni fogják, így a felületi részekről is képet kapnak.

A NASA hozzávetőleg 2000 potenciálisan veszélyes aszteroidát tart számon, és ezek közül csak az egyik a 99942 Apophis névre keresztelt. Az űrkutatási központ szakemberei úgy gondolják, hogy egy űrből érkező tárgy akkor jelent fenyegetést bolygónkra nézve, ha annak átmérője meghaladja a 140 méter. (Az Apophis bőven túlszárnyalja ezt).

Rengeteg olyan objektum kering az űrben, melynek létezéséről csak akkor értesülnek a szakemberek, amikor már nincs mit tenni. Eddig úgy tűnik, hogy szerencsénk volt, és ezek a testek elkerültek minket vagy méretüknél fogva nem jelentettek veszélyt ránk, ám ha a technika nem vesz rohamléptékű fejlődést, akkor az emberiség fennmaradásának jövője nem túl fényes.

 

Minden vélemény számít:

A szerkesztő ajánlata:

Vélemény, hozzászólás?