in

20 éve lakták be az emberek először a Nemzetközi Űrállomást!

©NASA

2000. november 2-án két orosz és egy amerikai asztronauta lépett egy 400 kilométerrel a Föld felett keringő objektumra.

Nagyjából két napig tartott, míg a vadászpilóta Yuri Gidzenko, a tengerészgyalogos Bill Shepherd és a mérnök Sergei Krikalev az űrállomásra jutott, de ők lehettek az első emberek, akik birtokba vehették a Nemzetközi Űrállomást.

Az ISS rövid története

A Nemzetközi Űrállomás (angolul az International Space Station, ISS) mindeddig az emberiség egyik legnagyobb mérnöki-tudományos teljesítménye, mely 16 ország összefogásával jöhetett létre.

A modulszerűen összekapcsolódó egységeket folyamatosan bővítik, jelenleg akár 6 személy is élhet benne.

Korábban csak orosz és amerikai legénysége volt, de ez az utóbbi időben változik, ráadásul számos más nemzet űrhajósai teszik rövidebb-hosszabb ideig tiszteletüket rajta.

Az ISS-t napelemek és akkumulátorok működtetik. A napelemekből nyeri az elektromos energiát, a Föld takarásában pedig a feltöltött akkumulátorok működtetik.

Az emberi életfeltételek fenntartásáról bonyolult rendszer gondoskodik, ide értve az oxigénellátást, a hulladékkezelést, a hőmérséklet fenntartását vagy a tűzvédelmet is.

Az ISS jövője

Az ISS elsődlegesen kutatóállomás, eddig 103 országból 2700 kutató munkáját támogatta. Az már korábban is előfordult, hogy celebek vagy gazdag űrturisták léptek a fedélzetre, a hírek szerint ezek a kereskedelmi repülések hamarosan folytatódnak.

Világszerte több cég dolgozik ezen a misszión, így ha van pár millió dollárod, még az is előfordulhat, hogy az egyik soron következő születésnapodat a Nemzetközi Űrállomás legénységével töltöd.

Minden vélemény számít:

Kínos, de egy Minit vezető nő véletlenül behajtott az autóversenyre!

Miért őszül meg a hajad és mitől függ, hogy mikor kezd el őszülni?