in

19 remek férfias stílustipp, amelyekkel garantált az elégedettség

De tulajdonképpen miért kell a stílusról szót ejtenünk? Mi a stílus? Milyen legyen/lehet egy férfi ruházat stílusa? Ez eleve egy behatárolt kérdés, hiszen ezek hallattán elősorakoznak, szinte dulakodnak a különféle nézetek és álláspontok (a kinek milyen kalapja van, olyannal köszönttől a ruha teszi-nem teszi „vitákig”).

Tán a legoptimálisabbnak mutatkozó út az ahány ember, annyiféle stílus lehetne uralkodó… ám ez mégsem olyan kézenfekvő, mint ahogyan azt elsőre gondolnánk… Vagy vannak, akiket követnek, és akik követnek felállás? Ez sem teljesen állja meg a helyét, mert bár e kijelentés néha valóban az egyes férfiak életében helytállónak minősülhet, mégis inkább átmeneti, semmint valamiféle lefixált „állásfoglalás” ez…

A stílus tulajdonképpen az egyén „ügynöke”, „szóvivője”, amely előbb szólal meg a maga nyelvén, mint annak „hordozója”. A stílus lehetőség önmagunk „megmutat(koz)ásához”.

Alább mégis megkísérlünk néhány fogódzóval szolgálni stílusügyben, amely tippek segítségével magabiztosabban mozoghatsz a férfielegancia világában:

1. Szabadulj meg (add tovább) azoktól a ruháidtól, amelyeket több mint egy éve nem vettél fel.

Valamiért hajlamosak vagyunk átállni a „gyűjtögető üzemmódba”. Korunkban a régmúltidéző gyűjtögető életmód kacathalmozássá is könnyedén átformálódhat. De légy őszinte magadhoz, vannak olyan ruhadarabjaid (ne tagadd!), amelyeket már évek óta tárolsz a szekrényedben, azzal a hozzáállással, hogy „egyszer majd jó/újra jó lesz rám”… persze nem/nem minden esetben válik ez valóra.

Természetesen vannak a „filléres emlékeim, oly drágák nekem” kategóriához tartozó darabok, amelyek az évek során valóságos jelképekké nőtték magukat. Ezek kivételt képeznek, s a legkevésbé sem bizonyulnak kacatnak (például ilyenekre gondolok: a póló, ami rajtad volt, amikor életedben először vettek fel a helyi focicsapatba). Tehetsz kivételt ezekre a „privát kincsekre” nézve, de a többinek ne kegyelmezz…

Talán a kisöcséd, vagy a legjobb haverod már egy ideje feni a fogát a sötétszürke bermuda nadrágodra, vagy éppenséggel az old style farmeringeddel szemezget, valahányszor jelen van, amikor kinyitod a szekrényajtót… sőt, már óhaját is kifejezte ez iránt a darab iránt.

2. Időnként korrigáltasd a favorit ruhadarabjaidat

Igaz, hogy konzumvilágunk a dobd el és vegyél mást, újat üzeneteket közvetíti felénk úton-útfélen, ám amennyiben te a tudatosabb férfiak köréhez sorolod magad, figyelembe veszel más lehetőségeket is, például a módosításokat, frissítéseket, átszabatásokat stb. Ráadásul ez a fajta hozzáállás gyakran pénztárcakímélőnek is bizonyulhat.

Mondjuk van egy remek egyenes szárú farmernadrágod, amit már régóta tervezel átalakíttatni szűk szárúvá; vagy egy nagyszerű inged, amelyben igencsak fess vagy és a lányok is gyakorta rád vetik a tekintetüket, ha az a bizonyos ing „feszít rajtad”… de mondjuk már a szó szoros értelmében szétfeszíted… igazíttasd ki egy ügyes kezű szabóval.

A megjelenésedért te magad felelsz, senki nem fogja venni a fáradságot helyetted, neked kell megtenni az ehhez szükséges lépéseket. Legfeljebb tanácsokra számíthatsz a környezetedtől. Vagy mondjuk amarikai nagybácsid (ok… ) lecserélte a ruhatárát és minden darabot te kaptál meg. Kiváló minőségű ingek, blézerek, dzsekik vannak a csomagban, ám mind egy-két számmal nagyobb. Ugye nem fogod csak ezért kidobni? Irány a szabó… vagy: tán magad is megpróbálhatod kezedbe venni a tűt és a cérnát, ha csak egy gomb hiányzik a kedvenc ingedről és nincs „kéznél” egy asszonyi kéz…

Ettől még egyetlen férfinak sem kell kevésbé férfinak éreznie magát… sőt! Inkább a tudom ezt is, azt is tár került bővítésre… Ja, még valami ezzel kapcsolatban, ha netán aggodalmaid és „identitás-válságod” lenne egy tű és cérna kezedbe vétele során: a Ranker.com híres szabók listája (List of Famous Tailors) végigpásztázása során észlelheted, hogy igen nagy számban szerepelnek a férfi szabók (is)…

3. Több pénz kevesebb ruhára (?)

Nem, nincs elírás és a négy kerék is a helyén van, mi több: a gyógyszerek sem gurultak el… Csupán arról van szó, hogy amikor ráveszed magad a ruhavásárlásra, akkor a mennyiség ne gyűrje maga alá a minőséget mottó lebegjen a szemed előtt. Főként abban az esetben (persze nem csak ebben…) állja meg a helyét az előbbi mottó, ha csak szökőévekben tudod „beráncigálni” magad egy áruházba.

Ugyanakkor a jó alapanyagból készült ruhákra azt is szokták mondogatni, hogy „hálásak”, mert igen hosszú ideig megőrzik jó állapotukat… természetesen ez sok mindentől válik függővé (milyen gyakran használod és milyen „strapának” teszed ki a ruhadarabjaidat).

4. Öltönyt egyedül menj vásárolni (neked kell jól érezned magad benne…)

A megfelelő öltöny kiválasztására érdemes időt áldoznod, hiszen neked kell jól érezned magad benne úgy, hogy közben elegáns és megnyerő is legyél. Te ismered a legjobban igényeidet. Öltönyben a „good fit”-en (vagyis a jó illeszkedésen) van a hangsúly (lásd ezt a vizuális útmutatót öltönyválasztás kapcsán).

5. Nem csupán kétféle cipőszín áll a rendelkezésedre

Sok férfi van, aki számára cipőválasztás téren csupán két szín jöhet szóba: a barna és a fekete, aztán slusszpassz… Azonban itt van például a színes bőr és a velúr, amelyek ugyancsak nagyszerű cipőopciónak bizonyulnak. Időnként kell frissíteni valamit magunkon, hogy üdébbnek érezhessük magunkat.

Mit szólsz a cipőszín-váltáshoz?

Légy kissé merészebb ezen a téren és próbálj meg ne mosolyogni, ha a szemek a cipődre tapadnak… Szerezz be magadnak egy „őrült” vöröskét: cipőről van szó! Esetleg egy vagány kéket… Ne aggodalmaskodj a cipő-öv társítás miatt, hiszen mindenre vannak megoldások (például: egy fekete övvel nagyon jól megy a szürke cipő, vagy egy barna cipő vöröses árnyalatú övvel – esetleg fordítva… Ha van kedved nézz körül a TheTrendSpotter 7 férficipő stílusa között. Talán ez egyikük elnyeri a tetszésedet).

6. Használj díszzsebkendőt az elegáns hatás érdekében

Öltönyhöz különösen ajánlott a díszzsebkendő, amely sikkes hatást kölcsönöz a megjelenésednek (érdekes és hasznos ez a vizuális zsebnégyzet útmutató, amely praktikus díszzsebkendő-hajtogatási és egyéb tanácsokkal lát el).

7. Nézz filmeket Cary Grant főszereplésében

Megtetted? Akkor tedd fel magadnak ezt az egy kérdést: mit tehetnék, hogy úgy öltözzek, mint Cary Grant? Stílusa tán soha nem kopik meg/ki…

8. Edzőcipő…

Ne feledd: edzőcipőt csak edzőterembe húzz. Ez a rendeltetése. Ugyanez vonatkozik a sportzoknikra is.

9. Az alapértelmezett nadrág

Sokunk számára (már egy jó ideje) a farmernadrág képviseli az alapkategóriás nadrágtípust, amely számos alkalomra és eseményre, a munkahelytől bizonyos rendezvénykig, összejövetelekig viselhető. Próbáltad már a könnyű pulóver – sportos dzseki – farmer párosítást? Ugye milyen egyszerűen nagyszerű?

10. Szerezz be néhány színes nadrágot

Ha másként nem megy (oly sok ok miatt), legalább a nadrágszín-választásoddal tedd meg, hogy néha kirúgsz a hámból és a szürke hétköznapokat kissé színesebbé, hangulatosabbá varázsolod. Ez egyfajta funky verzió, amikor a megszokott, konvencionális „munkaszínű” nadrágot felváltják a kedélyesebb piros, zöld, narancs, sárga vagy más színben „derülő” nadrágtársaik.

11. Zokni- és nadrágszín

A zokni színét igazítsd a nadrágod színéhez (legalábbis az esetek nagytöbbségében… amikor nem, a már fent emlegetett kirúgok a hámból féle hozzáállás és megnyilvánulás a cél). Ha merészebb vagy, használhatsz fényesebb, kontrasztosabb színeket is (de csak csínján bánj a színtársításokkal, hiszen nem a bohóchatás a cél, hanem a sikkes, trendi, néha kissé bohókásan szemrevaló megjelenés).

12. Vidd magaddal egy haverodat a vásárlásaidra

Ok, nem mindig, de legalább olyan esetekben, amikor már előre tudod, hogy hajlamos vagy bedőlni az akcióknak, a kedvezményes ajánlatoknak és az eladók „tukmáinak”. Valaki, aki igaz és őszinte képet fest rólad, és megmondja a véleményét arról, hogy hogyan festesz egy-egy leárazott ruhában, amelyet csak azért veszel meg, mert kiárusítás van. És könnyen megeshet, hogy megy a szekrény aljára rögtön a beszerzését követően. Valakinek kézben kell tartani a vásárlást…

13. Óra-elegancia

Szerezz be (ha még nem lenne) egy saját dekoratív órát. Nem fogod megbánni. Az már szinte közhelynek számít, hogy a férfi ékszere az órája, ám nem mindegy, hogy milyen ez az óra. Ha öltönyhöz veszed, egy üzleti tárgyalásodra, akkor tegyél meg néhány kört, mielőtt lecsapnál az első kiszemelt órapéldányra. Hihetetlen, hogy ehhez az egyszerű tartozékhoz mi minden társul: funkcionalitás, elegancia, megnyerő megjelenés.

14. Tájékozódj kontraszt-téren

Mindez segíthet abban, hogy hozzáértő módon viszonyulj az öltözködéshez.

15. Több mint két pár cipő…

Kelj fel és csekkold, hogy hány pár cipővel „büszkélkedhetsz”? Nos, hogy szól a leltár? Vagy fel sem kellett kelned ennek megválaszolásához? Valóban: a cipők a férfiruhatár legelhanyagoltabb (méltatlanul) területéhez tartoznak. Mégis szükség van több pár cipőre is, hiszen eleve több stílusú ruhához kell igazítani.

16. A hagyományos világoskék denim ideális szín a farmered számára…

… amennyiben házakat építesz… ellenkező esetben használd nyugodtan a sötét indigót a világoskék helyett (vagy akár más, vagányabb színeket egyaránt). A legtöbb férfinak a ruhatárában farmerek vannak, és ez teljesen érthető is, hiszen ez egy „megbízható” típusú nadrágnak bizonyul. Azonban, meglehet, hogy egy idő után egyhangúvá válik az egyszínű farmerekből álló ruhatárad, és úgy érzed, hogy sürgősen szükséged van egy gardrób életre-keltő „beavatkozásra”. A frissítés már akkor is szemmel látható és kedvcsináló hatású, ha a kedvelt farmereket feltöltöd színnel…

Egy sötétkék farmer világos felsővel príma párost alkot. A sötét farmer sötét felsővel, fekete kabáttal megnyerő tud leni, anélkül, hogy túlságosan átesne a rosszfiús benyomáskeltés lovának túlsó oldalára. Nézd meg ezeket a farmerszíneket és társításokat… melyik nyerte el a tetszésed?

17. Tartsd szem előtt a méret-adataidat…

Jegyezd le egy cetlire a ruhavásárláshoz szükséges méret adatait, hogy ezzel is időt spórolhass. Tedd olyan helyre, ahol mindig kéznél van (pénztárca, fehérneműs fiók stb.). Amire szükséged lehet, például: nyakméret ingvásárláshoz; nadrág/póló vásárlásánál jó, ha tudod milyen besorolású a méreted: L, XL…

Tipp: amennyiben van egy kedvenc inged, pólód, nadrágod, amely tökéletesen illeszkedik, érdemes megjegyezned a címkéken szereplő információkat, számokat, hogy a legközelebbi vásárlásod során is a lehető legjobb ruhákat szerezd be.

18. Mindig öltözz úgy, mintha egy étterembe, vagy éjszakai klubba készülnél…

Ha nem is sikerül azt minden alkalommal megtenned, hogy elbűvölően öltözz, tedd meg olyan gyakran, amilyen sűrűn csak tudod. Jót tesz a közérzetednek és egy idő után már ki sem tudsz lépni az ajtón megfelelő öltözet nélkül… Légy tettre kész, mert meglehet: tényleg elmész egy étterembe, klubba, vagy egy értékes összejövetelre, ahol lobbizhatsz, ismerkedhetsz. Ilyenkor csak egy első benyomásnak kínálnak helyet (nincs második első benyomás). Készülj fel, hogy ne okozz csalódást (elsősorban magadnak).

19. Menj be egy thrift store-ba néhány dzsekiért

Egy „takarékossági boltban”, vagy egy olyan áruházban, ahol nagyobb százalékmínuszok vannak az árak terén, valóban érvényesülhet az egyet fizet, kettőt kap Szerezz be néhány tetszetős kabát-példányt (ám előtte ne felejtsd el felpróbálni, mert a látszat, vagyis a szemmérték néha csalóka lehet…). Merj újítani (ha kis lépésekben, adagolva teszed is). Tegyél egy ígéretet magadnak: valóban fogod használni azt a néhány remek kabát-példányt, amit megvásároltál, és nem süllyeszted be a szekrényed aljába.

Érdemes ezekbe a költséghatékony boltokba (használtruha üzletek, bizományi) benézni időnként, hiszen rálelhetsz olyan (alig) használt ruhadarabokra, amelyeket az eredeti, bolti ár akár töredékéért is beszerezheted (ha van elég türelmed: valóságos ruha-gyöngyszemekre lelhetsz… mindemellett pedig pénzt is spórolhatsz).

Nem is olyan régen még azt hallhattad (majdnem) mindenfelé, hogy a férfiak ruhatára sokkal egyszerűbb, puritánabb, szerényebb, mint a nőké. Ez a meglátás mára már nem állja meg a helyét, hiszen egyre nagyobb teret hódít magának a férfitrend… Egyre több férfi érdeklődik a well-dressed habitus iránt. Ha valahol, hát az öltözködési stílus terén igaznak minősül a kijelentés, mely szerint: változtatni soha nem késő… Leszokni a laza egyetemista létet (fel)idéző kapucnis póló – bő nadrág szerelésről és átváltani egy kifinomultabbra, akár most is megteheted. Amint mindent: ebben is lehet fejlődni, folyamatosan tanulni… Te megteszed ezt magadért?

 

 

Minden vélemény számít:

(M)ennyire érezheted biztonságban magad, ha szteroidokat használsz izomnövelés céljából?!

4+1 tipp a tökéletes szakáll eléréséhez