in

14 élelmiszer a kimerült férfi szervezet D-vitamin pótlására!

Közismert tény, hogy a napfény az emberi szervezet legfőbb D-vitamin forrása, így a tél végére – ha csak nem pótolod azt – az egészséged láthatja kárát.

Felnőttek számára napi minimum 400-800 nemzetközi egység (NE) bevitele ajánlott, de egyes szakértők szerint a szervezet működésének egészséges fenntartásához még ennél nagyobb adag is bevihető.

Mikért felelős a D-vitamin?

Egyrészt erősíti a csontozatot a szervezetben lévő kalcium szabályozásával. Megfelelő mennyiségű D-vitamin nélkül a kalcium nehezebben szívódik fel, és felhasználásának hatékonysága is romlik.

Másrészt támogatja az immunrendszert, így csökkenti az influenza és a megfázás kialakulásának valószínűségét. Nézzük a 14 leghatékonyabb élelmiszert a napvitamin pótlására.

1. Hering

Kétség sem férhet a hering elsőségéhez a listán. Egy 100 grammos adag a napi D-vitamin szükséglet 170 százalékát tartalmazza.

2. Makréla

A halak általánosságban gazdagok D-vitaminban, azonban a makréla (a heringet követően) messze kiemelkedik közülük. Egy adag (85 g) makrélában hozzávetőleg 547 NE található.

3. Lazac

Szintén kitűnő D-vitamin forrás, noha az értékei kissé elmaradnak a makréláétól. 100 g lazacban nagyjából 526 NE található. (Egyes vélekedés szerint a vadon élő lazacokban ennél valamivel több is.)

4. Tojássárgája

Noha az átlag, szupermarketekben kapható tojások mutatója nem túl impozáns, mindössze 30 NE, a háztáji, kapirgáló tyúkok tojása ennél sokkal magasabb nemzetközi egység szintet is elér. Már csak ezért is érdemesebb a termelői piacokat látogatni a szupermarketek helyett.

5. Gomba

A legtöbb D-vitamint a Prtobello gomba tartalmazza, 85 grammban 400 NE található belőle. A gombák a tárolás következtében veszítenek vitamintartalmukból, így érdemes azonnal, frissen felhasználni.

6. Ricotta

Míg a sajtok túlnyomó többsége nem jeleskedik a napvitamin magas tartalma kapcsán, a Ricotta hozzávetőleg ötször magasabb mennyiséget tárol társainál. Emellett kitűnő kalciumforrás is, aminek – ahogyan szó is volt róla – felszívódását, beépülését segíti a D-vitamin.

7. Tonhal

Egy újabb hal a listán. A tonhal 85 grammonként megközelítőleg 193 NE D-vitamint tartalmaz. Idehaza leginkább konzerv formájában találkozhatunk ezzel az uszonyossal, ami valamivel kisebb, 154 NE-vel rendelkezik.

8. Garnélarák

Ára miatt a garnélát valószínűleg nem az alacsony D-vitaminszint helyreállítása miatt fogod fogyasztani. Ennek ellenére a garnéla egyenként körülbelül 42 NE D-vitamint tartalmaz.

9. Kagyló

Ugyanez a helyzet a kagylóval is: a kimerült napvitamin raktárak pótlására nem feltétlenül a legjobb választás. Ám ha szereted és hozzájutsz jó tudnod, hogy 5 kagylóban hozzávetőleg 269 NE található belőle.

10. Sertéshús

100g / 40 NE értékkel a sertéshús nem lesz a D-vitamin beszerzésének alfája és ómegája, azonban könnyűszerrel beszerezhető, és beépíthető a napi táplálkozásba.

11. Csukamájolaj

Íze miatt leginkább kapszula formájában ajánlott, abban azonban rendkívüli módon. Egy 5ml-es kapszula ugyanis 400 NE napvitamint tartalmaz.

12. Narancslé

Egy átlagos, 250 ml-es pohár narancslében hozzávetőleg 140 NE D-vitamin található, ami közel negyede az ajánlott napi bevitelnek.

13. Gabona

Egy tál zabpehely reggelire, és megfelelően fel is töltötted a D-vitamin raktáraidat. Ügyelj arra, hogy minőségi élelmiszert válasz.

14. Szójatej

1 dl szójatej hozzávetőleg 30 NE napvitamint tartalmaz, ami nem tűnik túl soknak, de például zabpehellyel keverve már elegendő lehet.

Minden vélemény számít:

Mit viselj és hogyan légy sokkal magabiztosabb az állásinterjún?

Így használd a közösségi média marketinget 2019-ben!