in

13 remek öltöny tipp, amellyel garantált lesz a sikerélményed

Melyik férfi mondana nemet, vagy helyezne kis stop-táblát az elegancia és a sárm elé? Te biztosan nem zárkózol fel ehhez a körhöz, hiszen itt vagy és olvasod ezt a cikket. De feltetted már magadnak azt a kérdést, hogy tulajdonképpen mi is a célod az eleganciával?

Talán úgy is fogalmazhatnánk, hogy az elegancia legalább kétirányba halad: egyrészt és elsősorban önmagad felé irányul, másrészt pedig a környezeted felé, ahol az arcok, a reakciók és a szavak tükrökként állnak előtted.

Azzal, hogy elmédbe vésted a „nincs szandál zoknival” mantrát, már túlvagy az elegancia iskola felvételijén… de minden férfi többet szeretne ennél: kifinomult ízlést, stílusosságot, elragadóságot, sármot, sikket… Igen nehéz lépést tartani a legújabb trendekkel, ezért nagyszerű opciónak bizonyulhat, ha igazodni tudsz egy klasszikusabb, soha ki nem kopó öltözködéshez, amelyet néha felfrissítesz. Ám jobb, ha magad veszed kezedbe a dolgokat.

Az elegancia = kifinomultság, pontosság, méltóság és előkelőség. Ebben a megvilágításban már nem is lehet kérdés, hogy a ruha teszi-e az embert… mert a válasz egyértelmű: igen! A ruha tulajdonképpen egy nyilatkozat rólad, a személy(iség)edről, irányultságodról. És mára már az sem kérdéses, hogy a ruházkodást is lehet művészi szintre emelni.

Ha a klasszikus stílust részesíted előnyben, nem hiányozhatnak a gardróbodból az öltönyök, a zakók, a szmokingok, a kabátok és az ezekhez illeszkedő kiegészítők sem. Az öltözeted stílusával tulajdonképpen kommunikálsz, azaz ruha-nyelven szólsz az identitásodról (ez esetben is fontos megjegyezni, hogy nem feltétlenül márkákkal kell azonosulnod, hanem inkább az önkifejezésre összpontosítanod. Arra, hogy jól érezd magad a „ruha-bőrödben”).

Ha már szót ejtettünk a klasszikusról és az örökzöldről, akkor az öltöny kihagyhatatlan a sorból… Mert mi az öltöny egy férfi-ruhatárban, ha nem maga az örökzöld elegancia és kifinomultság „védjegye”, egy élethosszig tartó férfias stílus. Nem létezhet férfi, akinek nem büszkélkedik a szekrényében legalább egy minőségi anyagból készült öltöny, amelyben igazi, fess férfinak érezheti magát.

Még abban az esetben, ha nem is vagy egy „tipikus öltönyös srác”, érdemes (avagy erősen javasolt) beszerezned egy nagyszerű öltöny-példányt. Hidd el, nagyon is szükséged lesz rá… hol? Szoktál járni esküvőkre, rendezvényekre, ceremóniákra, állásinterjúra, elegáns összejövetelekre? Na, ugye? Ilyen esetekben jobb, ha kéznél van egy remek „felszerelés”. Kész vagy arra, hogy te legyél egy ilyen összejövetel fénypontja? A rendezvény „Best-Dressed Men”-je?

Ha igen, akkor mindezek mellé fogadj el néhány öltözködési tippet (amelyeknek hangsúlyos része az öltönyökre fókuszál). Nem bánod meg!

1. Soha ne gombold be a blézered alsó gombját

Kérdezheted jogos felháborodottsággal, hogy: akkor miért illesztették oda? Talán csak dísznek? Pontosan! Az öltöny utolsó (illetve alsó) gombja kizárólag esztétikai szándékkal került a ruhadarabra. Ne foglalkozz a begombolásával, hagyd csak szabadon.

Ha két gombos blézert viselsz, hagyd szabadon az alsó gombot, amely mozdulatért cserébe jobb sziluettet kapsz cserébe, ugyanakkor kényelmes viselést is, amely nem fog akadályozni a mozgásban.

Ha három gombos az öltönyöd, akkor vagy a középső gombot használd csak, vagy a felső kettőt, a harmadikat pedig hagyd „lógva”.

2. Amikor leülésre készülsz, gombold ki az összes gombot az öltönyödön

Ez kötelező és kihagyhatatlan lépés. Ha nem akarod, hogy egy levegővételt követően a szemben ülő szemét egy rápattanó gombnyom ékítse (ok… ez sarkítás… de érdemes figyelni!). Ám az a hatás is elkerülendő, hogy háttérbe szorítva az „elbűvölően fess és dekoratív látványt nyújtok megjelenésemmel” helyett a „leginkább töltött sonkához hasonlítok” effektus lépjen képbe. Vagy mindez egszerre…

3. Az inget viszont mindig a felső gombig gombold

Nem maratonra, nem is erdei túrára készülsz (de eleve ki vinne ide elegáns inget, ugyebár?). Ha nem akarod a slampos, ápolatlan, igénytelen és már-már komolytalan férfi benyomását kelteni, akkor gombold be az utolsó gombig az inged…

Természetesen közben arról is győződj meg, hogy nem fojtogat a gomb (ez esetben haladéktalanul cseréld le az inget, legyen kényelmes is, ne csak mutatós), különben meg viríthatsz ott padlizsánfejjel, lilásan és szép öltönyben… hát, nem lesz valami sikkes. Szerezz be egy olyan inget, amelyben a nyakra-gombolást követően sem fosztod meg magad a levegő-vételtől.

4. Sötét színű öltöny világos dísz-zsebkendővel

Amennyiben sötét színű öltönyt viselsz, javasolt hozzá egy világos dísz-zsebkendőt is használnod… és persze fordítva is így van (világos színű öltönyhöz sötét dísz-zsebkendő javasolt).

A zsebkendővel kapcsolatban mindig győződj meg arról, hogy megfelelően van vasalva, hiszen a jó benyomás-keltés a cél. Ki akarna feszengeni egy elnyűtt, kopottas, viharvert, a szekrény aljából gyűrötten előkapott inkább ruhacafat benyomását keltő ronggyal, semmint dísszel?

5. Soha ne párosíts öltönnyel sportórát

Az öltöny a sportórával nem harmonikus választás egy dekoratív megjelenéshez. A férfiak legjellegzetesebb ékszerét, vagyis az órát nem kell kihagynod egy öltönyös ruházkodásból, azonban érdemes arra figyelned közben, hogy egy ehhez illő elegáns divatórát, vagy egy klasszikusabb példányt használj.

A sportfelszerelésed eljegyezheti magát a sportóráddal, remekül illenek egymáshoz (hisz tudod: zsák a foltját…), azonban az öltönyöd leginkább egy ízléses bőrszíjas karóra társaságában érzi jól magát.

6. Az öltöny vállrésze és a váll

Az öltönyöd vállrészének épphogy illeszkednie kell a válladhoz (mondhatni: finoman át kell ölelnie a vállad). Azonban semmiképpen se lötyögjön rajtad, és túl szoros se legyen (egyik sem jó alternatíva).

Megfelelően szükséges illeszkednie, hogy jól érezhesd magad. Gombold be a szmokingod és fény derül az igazságra (ekkor ugyanis érezni fogod, hogy érzed magad. Kicsit a válladat is megmozgathatod benne).

Az öltönyök esetében az illeszkedés a kulcsszó. Az öltöny igazi teszt-terepe a váll…

7. Túl bő a nadrág? Kösz, de nem kérem!

Sokan mondják, hogy a túl bő nadrág alacsonyítja a hordozóját, ugyanakkor elnyomja a (mégoly elegáns) cipőt is. Ne rettentsd el a szemlélőket a trampli-hatással. Ne légy létkép-romboló, összhang-ferdítő a nem túl szerencsésen megválasztott bő nadrággal (hiszen a csikósok és a gulyások jellemző öltözete a bő gatya… ahogy a dal is mondja). Ne legyen a „fizetséged” a lebiggyesztett száj, arcra fagyott mosoly és fejcsóválás… ne mondhassa senki, hogy még ketten kényelmesen elférnének ebben a „tarisznyában”.

Természetesen nem érdemes átesni a ló túlsó oldalára se, azaz a túl szűk nadrág sem szerencsés választás (ami egyrészt kényelmetlen, másészt túl sokat tár fel a viselőből… )

8. Fókuszban a zakó

Tégy egy próbát. Ha könnyedén, akadálymentesen végig tudod csúsztatni a kezed a mellkasodnál – begombolt zakód belsejében – jól választottál zakót. Itt fontos a minőségi alapanyagra és a méretre-szabásra is figyelned.

9. A felöltő kiemeli a vállat

A férfi felöltő az egész elegáns öltözetet megnyerő keretbe foglalja. Egy hosszú, gyapjú felöltő igen dizájnos lehet. A férfikabátot a hidegebb téli időszakokban használják, és ez tekinthető a felsőruházat valószínűleg az egyik legnépszerűbb a camel (teve színű) felöltő (ez egy klasszikus téli férfiruházat). A világosabb színű felöltő ideális viseletnek bizonyul az általában fekete-fehér téli öltözet mellé.

10. Öltönyhöz ne használj sok kiegészítőt

Tudod a sok néha már sokk… Törekedj a tiszta, kifinomult eleganciára, ne a már-már giccsre-hajló túlékesítésre. Nem karácsonyfának készülsz, hanem meghívottnak, vagy vendégnek egy elegáns és előkelő helyre. Ha van egy ideális, testre-szabott öltönyöd a kiegészítőkkel már nyugodtan bánhatsz szűkmarkúan.

A mottód öltöny és kiegészítő téren legyen:

„a kevesebb itt több…”

Amennyiben használsz kiegészítőt, mindenképpen légy alapos és körültekintő a megválasztásnál. Ne használj egyszerre férfibrossot, nyakkendőcsipeszt és mandzsettagombot.

11. A cipőnek mindig harmóniában kell lennie az öltöny színével

Egy kis kombináció még belefér a harmónia-pakliba… de csak csínján. Mindenképpen tartózkodj a túl sok szín-kontraszttól. Mindannyian tudjuk: férfiak és színek… (habár ez a kijelentés nem mindig állja meg a helyét…)

DE! Öltönynél legalább érdemes odafigyelni a színek használatára. Az öltönyökhöz a fekete, a sötétszürke, sötétkék és világosszürke stb. árnyalatokhoz igazodó módon passzoltass cipőt, hogy ne kelts rikító hatást. Mindemellett figyelj a cipőre és a nadrág optimális hosszára is.

12. Hogy a zokni ne legyen: láb…tyűű…

Öltönyhöz mindig húzz zoknit. A zokni mindig fedje el a lábad, és soha ne legyen fehér (csak sportöltözethez). A sikkes cipőhöz elengedhetetlen a megfelelő zokni viselése. Érdemes figyelned arra az írott vagy íratlan „zokni-előírásra”, hogy a zokni színe legyen azonos, vagy egy árnyalattal sötétebb a nadrágod színétől.

A hagyományos elegancia területére szorítkozók társaságában ne térj le a bevált „tradicionális” zokniszínek kitaposott ösvényéről (szürke, sötétszürke, fekete, sötétbarna árnyalatoktól).

Természetesen, ha eleve az ízléses bohókás hatás keltése a cél, akkor „kirúghatsz a hámból”, azaz kiléphetsz a hagyományos zokniszín-körből és varázsolhatsz egy lazább, szellemesebb hangulatot, mondjuk egy markáns csíkos zoknival… Egyébként tartsd magasra a mércét.

13. A nyakkendő végének az övcsathoz kell igazodnia (ha van…)

Ha van öved, rajta övcsat, akkor már könnyű a nyakkendőhossz beállítása. Egyébként a derékhoz igazíthatod. Fekete öv viseléséhez fekete cipő dukál (a barna cipő rugalmasabb a párosítások terén).

ÉS: vagy öv, vagy nadrágtartó… semmiképpen sem együtt e kettő. Nadrágtartó és öv is van már mindenféle színben a koromfeketétől a bordó pöttyösig.

ÁM: mindkét opció kiesik a számításból (tehát az öv és a nadrágtartó is), amennyiben olyan speciális nadrágtípusra esik a választásod, amelynek a hátsó vagy oldalsó részén „félig-övvel” megszabott rész van.

Ízlések és pofonok… egy kalap alatt?

Egy jól szabott, fess öltöny legalább olyan benyomást kelt a női szemlélők körében, mint a csipkés fehérnemű látványa a férfi mustrálók szemszögében. Akárhány nőt is kérdezel meg, a legtöbb az öltönyös férfit tartja a legsikkesebbnek és legvonzóbbnak. Az elismerő tekintetek és a „jól érzem magam az öltönyömben” hatásért megéri erre is figyelni.

Az öltöny nem csupán egy ruhadarab, hanem a férfiruhák Mercedese, vagy BMW-je… soha nem megy ki a divatból, klasszikus.

Vásárláskor érdemes odafigyelni a részletekre, hiszen egy kiváló, minőségi öltönyt hosszútávra szerezünk be, nem egy egyestés ceremónia erejéig.

Bónusz tippek és érdekességek

  • Ha ragaszkodsz (és miért ne tennéd?) egy/több öltönyödhöz, mert valósággal „hozzád nőttek” és a jeles alkalmakkor kihagyhatatlan ruha-partnereiddé nőtték magukat, érthető. Ugyanakkor érdemes időnként (ha nem akarsz/nem tudsz újat vásárolni) felfrissíteni, módosíttatni rajta
  • Egy nyakkendőnek nincs semmiféle gyakorlati funkciója, csak esztétikai célokat szolgál, dekoratív szerepet tölt be… magyarán: javít a megjelenéseden.
  • Ha nyakkendőt viselsz, mindig párosítsd azt egy mellénnyel, öltönnyel, blézerrel vagy kardigánnal.
  • Elszomorító látvány (főként rövidujjú ingek esetében) a csak ing és a nyakkendő páros.
  • Fekete öltönyt főként esti rendezvényekre, összejövetelekre és temetések alkalmából használj.
  • Ha kalapot viselsz (akkor megemeljük a kalapunkat előtted, mert ez nagyszerű és trendi), mindig vedd le a fejedről, ha valahova belépsz (kivételt képez ez alól a repülőterek és más zsúfolt nyilvános terek).

Minden vélemény számít:

Akné riadó – Felnőtt férfiként emiatt leszel pattanásos!

Az idei év 8 legnépszerűbb kabrió járgánya!