in

12 meglepő és érdekes tény a világűrről! Te tudtál róluk?

Amikor felnézel a csillagokra, mi jár a fejedben? Lehet, hogy nem vagyunk egyedül a világegyetemben? Vajon hány csillag van az univerzumban?

Az óriási erőfeszítések ellenére sem tudunk minden választ a világegyetemről. Azt azonban garantáltan tudjuk, hogy hatalmas és az emberi szem számára gyönyörű dolgok vannak benne. Sajnos nem tudjuk biztosan, mennyire hatalmas és hány darab csillag, bolygó vagy csillagrendszer van benne.

Van néhány olyan dolog azonban, amiről lekerült a lepel köszönhetően a több évtizedes felfedezés és kutatásoknak, amelyek egyenesen elképesztő. Az alábbiakban összegyűjtöttük az univerzum leglenyűgözőbb tényeit.

  1. A neutroncsillagok másodpercenként akár 600-szor is megfordulnak a tengelyük körül 

A neutroncsillagok a nagy tömegű csillagok egyik lehetséges evolúciós végpontja. A mi napunk közepes méretűnek számít a csillagok között. A neutroncsillagok egy úgynevezett szupernóva csillagrobbanásban születnek, majd ennek következtében rendkívül gyorsan forognak a tengelyük körül. 

Az átlagos neutroncsillagok másodpercenként akár 60-szor is foroghatnak a megszületésük után. Különleges körülmények között azonban ez az arány másodpercenként több mint 600-ra is növekedhet.

  1. A világűr teljesen zajmentes, csendes

Az köztudott, hogy a hanghullámoknak közegre van szükségük az haladáshoz. Mivel a világűrben nincs légkör, a csillagok közötti űr mindig félelmetesen csendes lesz.

 

Ugyanakkor a légkörrel és a levegőnyomással bíró bolygók lehetővé teszik a hang utazását, emiatt van sok és nagy zaj a Földön és valószínűleg más bolygókon is.

  1. Az általunk ismert világegyetemben számtalan csillag van

Alapvetően nem tudjuk, hogy pontosan hány csillag van az univerzumban. Jelenleg az alapján becsüljük fel a csillagok darabszámát, hogy hány darab csillag létezik a saját galaxisunkban a Tejútrendszerben. 

Ezt követően ezt a számot megszorozzuk a világegyetemben található galaxisok számával, amely ugyancsak feltételezhetően annyi amennyi. A matematika számítás elvégzése után, egy Ausztrál Nemzeti Egyetemi tanulmány becslései szerint 70 trilliárd csillag van az univerzumban. Más szóval, ez 70 000 000 000 000 000 000 000 csillag.

  1. Az Apollo űrhajósok lábnyomai valószínűleg ott maradnak legalább 100 millió évig a holdon

Mivel a holdnak nincs atmoszférája, nincs szél vagy folyóvíz, amely elronthatja vagy elmoshatja az Apollo űrhajósok lábnyomait a holdon. Ez azt jelenti, hogy lábnyomaik, rover-nyomaik vagy az űrhajók leszállási nyomaik nagyon hosszú ideig megmaradnak a Holdon.

De örökké ott nem maradnak ott örökké. Mi mindig a hold egyik oldalát látjuk a földről, de a hold továbbra is egy dinamikus környezet. Valójában folyamatosan bombázzák a “mikrometeoritok”, ami azt jelenti, hogy az erózió továbbra is zajlik a Holdon, csak lényegesen lassabban,  mint a földön.

  1. A Vénuszon egy nap csaknem annyi, mint egy év a Földön

A Vénusz bolygó rendkívül lassú tengelyforgással rendelkezik, amely körülbelül 243 Földi napot tesz ki egy teljes ciklus befejezéséhez. 

Ami nagyon vicces lehet még, hogy a nap minden 117 földi nap után kell fel, ami azt jelenti, hogy a nap évente csak kétszer emelkedik fel a Vénusz égboltján. Mivel a Vénusz az óramutató járásával megegyezően forog, a nap nyugaton kel fel és keleten fekszik, a földdel ellentétben.

Minden vélemény számít:

A NASA egy teljesen elektromos repülőgépet fejlesztett ki

Twitter vs. Facebook – melyik felület felel meg leginkább a vállalkozásod számára?