in

11 felvillanyozó hobbi-tevékenység, ami kimozdít az „unalmaspasas” pozícióból

Ha azon szerencsés emberek közé tartozol, akik a munkájuk és hobbijuk közé egyenlőségjelet tesznek, nagyszerű! Az is remek dolog, ha: bár kedvedet leled a munkádban, ám érdeklődésed sok irányba kiterjed, ezért időközönként olyan tevékenységekre is időt fordítasz, amelyek alapján feltérképezheted az általad érdekesnek és értékesnek vélt területek (legalább egy részét).

Meglehet, hogy a „terepszemlék” során egyik, vagy másik tevékenységet olyannyira megkedveled, hogy akár évekig ezt az egyet előnyben részesíted sok más, opcionális időtöltés mellett.

Neked mi a hobbid? Mit tartasz hobbinak? Egyetértesz az előbb elmondottakkal, vagy kibővítenéd még néhány részlettel ezt a meglátást?

Az emberek a hobbi alatt általában olyan szabadidős tevékenységet értenek, amiben kedvüket lelik, örömet szereznek maguknak ezáltal, „lemossák” magukról a hétköznapok szürke porát, feltöltődnek, hogy újra erejük teljében vehessenek részt a mindennapok kenyérkereseti-megélhetési „akcióiban.”

Mások a negatív előjellel ellátott modern élet ellenszereként gondolnak a hobbi-tevékenységekre (kimozdulni a Facebook, a Netflix, a videójátékok, az elmagányosodás, stb. szférájából és kimozdulni a fizikai, valóságos 3D világába, ahol új kapcsolatok vehetik kezdetüket, nem beszélve az erőt-adó tapasztalatok egész soráról).

Hobbik képernyőn innen és túl…

Őszintén szólva elég sok embernek van már elege abból, hogy bárhova lépjen is telefonbabráló emberek tömegével találja szembe magát, és ekkor (a legtöbb esetben) két módon reagál(hat):

  1. ellenállhatatlan és leküzdhetetlen késztetést érez arra nézve, hogy őmaga is előkapja zsebéből a „pötyifont” és azzal lépjen kapcsolatba a kiber-világgal.
  2. nem tesz semmit, csak a fejét csóválja és arra gondol, hogy legközelebb egy könyvet hoz magával a buszra/metróra, ezzel is szemléltetve, hogy létezik a „kikapcsolódásnak” más módja is, még az időszámításunk előtti (vicc+túlzás ) időket meg/felidéző módon.

A kortárs hobbi-megnyilvánulás általában internethez kötött módon lép színre (a képernyők elé ülve, nagy figyelmet szentelve a vizuális és auditív funkciókra). Az internetfüggőségnek (és nem csak…) már orvosi elnevezése is létezik: dependencia.

Ez a kényszeres, kontroll-vesztett állapot számos mellékhatást hoz magával a stressztől a viselkedési zavarokig, sőt, néhány kutatás már az agyra gyakorolt (várható volt: nem kedvező!) hatásával is igyekszik szembesíteni a túlzott mértékben internetező emberek sokaságát.

Az információ-cunami napi szintű özöne az agy információ-feldolgozó képessége elé hatalmas akadályokat gördít. Ugyanakkor az (új generáció esetében mindez élőben nyomon követhető) internetmánia azt is magával hozta, hogy már sok fiatal nem képes dekódolni, vagyis felismerni a természetes emberi arckifejezéseket, mimikákat, jelzéseket… vagy nem bírja elviselni a face-to-face beszélgetés közbeni szemkontaktust (ezért szemlesütve kommunikál).

Nem tud hosszabb ideig társalogni, avagy a beszélgető-partnerre figyelni. Nem tud belemerülni egy szépirodalmi olvasmányba. Egyáltalán: sok mindenre nem képes hosszasan fókuszálni (mintegy az életben is várja a következőt, a következőt… a következő posztot, twittert, a legfelkapottabb hírt. Aztán tovább lapoz, nem is szentelve elegendő időt az élmény befogadására, a halott hír emocionális feldolgozására, értékelésére, empátiára, stb…)

Természtesen nem szeretnénk mi most itt elkeseredni, hiszen számos előnnyel is jár a neó-életmód minden aspektusában. Azt rebesgetik, hogy legutóbb akkor ment át az agy ilyen mértékű transzformáción, amikor az ember el kezdte használni a szerszámokat (lásd: jobb- és balkezesség kialakulása). A fiatal generáció technikához való hozzáállásában sokkal talpraesettebb, mint az előtte lévők, hiszen valósággal beleszületnek ebbe az újszerű kultúrába, amelyet keresztül-kasul átsző a web-atmoszféra. Ez is joggal tekinthető az evolúció következő lépésének…

A KSH (Központi Statisztikai Hivatal) legutóbbi felmérése szerint:

  • a 16 és 74 év közötti magyarországi internetfelhasználók (százalékban kimutatott) köre, míg a 2007-es évben 48%, 2008-ban pedig 55% volt (és ez csak növekedést mutatott), míg 2018-ra elérte a 75%-ot (!)
  • a kutatásban a KSH hangsúlyozta, egyértelművé tette, hogy mit ért rendszeres használat alatt: a felmérést megelőző három hónapban átlagosan hetente legalább egyszer (vagyis mindennap vagy majdnem mindennap, vagy hetente legalább egyszer, de nem a hét minden napján
  • megnyugtató, vagy sem az adat (az összehasonlítás módszerére hagyatkozva), azonban Magyarország a maga 75%-ával még mindig inkább a „középmezőnyben” szerepel Izland 99%-, Dánia 95%-, Németország 90%-, vagy Írország 87%-hoz képest…

A mozgásszegény életmód, amelytől sokan elválaszthatatlannak tartják a ropi, sör, süti, nasi „társakat” nem meglepő módon idézhet elő olyan betegségeket, mint az elhízás, a mozgásszervi megbetegedések, cukorbetegség, vagy szívproblémák.

A (bizonyos) hobbik tehát valóban segédkezet nyújthatnak abban, hogy feltöltődjünk, megőrizzük vagy helyreállítsuk egészségünket, elűzzük (ha van ilyenünk…) unalmunkat… valóságos orvosságai a tétlenségnek.

Alább felsorolunk néhány hobbi-opciót dióhéjban, és abban reménykedünk: hátha te is kedvet és késztetést érzel a kipróbálásukra…

1. Városfelfedezéssel egybekötött kocogás/séta

Sokan úgy gondolják, hogy kétszer ugyanarra a helyre soha nem jut el az ember. Ez a kijelentés érthető a folyamatos változás fényében (mondjuk átépítenek, kibővítenek, lebontanak egy városbeli épületsort, esetleg új arculattal ruházzák fel azt).

Te mennyire ismered a saját lakhelyed? Tudod kik a hírességei, kik éltek abban az utcában (házban), amelyben/ahol most éppen te élsz? Ismered a különféle történelmi érdekességeit? Nos, vedd nyakadba a város.

A legjobb módszer a gyalogos feltérképezés (ám ekkor egy egész napot is rászánhatsz erre), hisz akkor mélyebben belemerülhetsz kalandodba. Amennyiben a város csupán egyetlen részletére szeretnél aznap összpontosítani, az oda-vissza utat kocogva is megteheted. Ez több szempontból is remek hobbi-tevékenységnek minősül, hiszen pallérozod az elméd, ugyanakkor a tested sem hagyod tunyaságba sínylődni.

2. Kapcsolatépítő társasjátékok

Csak a munka és a rohanás… Hát, csak ez jut nekem osztályrészemül? Teheted fel magadnak a jogos kérdést. Nem igazán van kedved (legalábbis a hobbikeresés startvonalánál) egyből belevágni a mely vízbe és felhúzni a „nyúlcipőt”, elmenni kocogni, futni vagy biciklizni. Számodra már az is nagy lépés, ha megtetted a számítógéptől való elválás passzusát (így kezdetként ez sem semmi), mondjuk a nappali asztala irányába.

Kezedbe veszed a telefont és felhívsz néhány régi cimborát, akikkel szívesen társasoznál egyet. Ne nevess… számos felnőtt-orientált társasjáték van már a piacon, amelyek serkentik a koncentrációs-, együttműködői-, kognitív készségeket és segítik a mentális egészség javítását egyaránt. Szerezz be néhányat, vagy emeld le a polcról a meglévőket és léptesd akcióba. A dobozokról letörölt porral együtt az elmédet és játékkedvedet is frissítsd fel.

3. Művészet és kétkezi munka

Mikor fogtál a kezedbe egy olyan eszközt, amellyel meglehetősen megizzasztottad magad és olyan porcikáidat, izmaidat is érezni vélted, amelyekről addig tudomásod sem volt. Menj ki a kertbe és hasogasd fel magad a tüzelőfát télire. Végy magadon erőfeszítést és lomtalanítsd ki a fészert, a műhelyed. Majd ragadj a kezedbe vésőt és faragó-eszközöket, amelyekkel kiélheted a kétkezi munka művészetét.

Hihetetlenül fel fog szabadulni az elméd (mivel biztosan magad is tapasztaltad, hogy gyakran szomjazik az ember valamiféle művészi tevékenységre, ám sokszor elhessegteti ezt a gondolatot magától, mondván: nincs nekem ehhez tehetségem… Valóban? Honnan tudod? Próbáltad már. Csak munka közben jöhet rá arra a cselekvő fél, hogy mi minden rejlik benne (talán olyasmi is, amit eddig nem is sejtettél).

4. Felújítás, Kertészkedés férfimódra

Ugye te is fel tudsz idézni olyan (filmbeli) jelenteket, ahol a gyönyörű nő beleszeret a… kertészbe, aki ledobja magáról felsőjét, nem ódzkodik attól, hogy izmai kidudorodnak és izzadság-cseppjei ezeken a kidomborodásokon teszik meg útjaikat.

A férfitől elvehetetlen a fizikai munka (annak szeretete, csinálása). Bár a modern élet óhatatlanul is belerántott bennünket egy irodás masszába, ám mindannyian (ne tagadd!) késztetést érzünk magunkban arra, hogy a természetes tevékenységeket újra életre szólítsuk. Izmokra nem csak a konditeremben lehet szert tenni…

Omladozik a fal a kisházban, ahol hétvégenként szoktál üdülni családoddal vagy barátaiddal. Ragadd meg az alkalmat: tervezz és kivitelezz, cölöpölj, betonozz, ácsolj, csiszolj, fúrj, vakolj, burkolj… Kimondhatatlan büszkeséggel fog eltölteni a végeredmény! Te magad, a te két kezed és verejtéked tette újba a házat, kertet, melléképületet, hétvégi „búvóhelyet”, stb.

Íme néhány tipp:

Metszési útmutató: mikor és hogyan metsszük a fákat, bokrokat

Nyár végi virágoskert tippek kezdő és haladó kertészkedőknek egyaránt

10 tipp, ha modern kertet szeretnél!

5. Készíts fényképeket… nem, nem a telefonoddal!

Egy tanár, néhány éve, azt mondta a diákjainak: kollégák, bármerre is vezessen az útjuk, legyen maguknál fényképezőgép, mert a táj és az ember által lakott területek csillapíthatatlan gyorsasággal és ütemben formálódnak, alakulnak… ami ma még evidencia, holnap már történelem (és ki tudja… milyen értékekkel tudnak akkor önök is szolgálni az utókor számára).

Készíts autentikus fényképeket, ragadd meg a pillanatot és örökítsd meg… Mi tetszik a legjobban neked, amiről szívesen készítenél fényképeket? A természet? A vadon? Az épületek? Az emberek? Néhány hónap minőségibb fotóiból akár kiállítást is rendezhetsz. És ki tudja…

6. Menj horgászni…

Csendre és nyugalomra van szükséged, de nem igazán kielégítő és megnyugtató a szobádba-vonulás gondolata? Menj akkor horgászni… ennek a sportágnak elvitathatatlan velejárója a béke és a csend, no meg az összpontosítás és a türelem-játék. Kiváló módja lehet a feszültség- és stresszoldásnak.

7. Kapcsold ki stresszt origamival

Vannak kedvenc filmhőseid? Készítsd el magadnak (a saját örömödre) papírból ezeket a figurákat.

Tudod mi az origami? (Mi lehet egy nem/nem feltétlenül művészi szinten hozzáálló férfi számára?) „Csupán” ennyi: figyelem és fegyelem, koncentráció, tudatosság, nyugalom, meditáció…

Motivációnak és kedvcsináló gyanánt nézd meg ezt

8. Építs Lego-várost…

A francia tudós és felfedező (és még sok minden más is), Jacques-Yves Cousteau, szavaival egyetértve azt mondhatjuk, hogy: A játék olyan tevékenység, amelyet nem lehet elég komolyan venni. De a sorból nem maradhat ki a játékkal/játszva tanulás és tanulva játszás ténye sem.

Egyre több felnőtt csatlakozik a Lego-rajongók közösségéhez. A tervezés és építés nagyszerű kombinációját lelheted meg eközben, és csupán egy dolgot fogsz tapasztalni: repül az idő, miközben teljesen belemerültél ebbe a modern játékcsodába.

9. Csapj fel gyűjtőnek

Láttad már Kiss Zsolt fantasztikus, tizenkétezer darabot felölelő A hatalom kártyái nevű kártyajáték gyűjteményét?

Vagy hallottál már Csabai Mátyásról, a szenvedélyes lemezgyűjtőről?

Van, aki képeslapokat, maketteket, társasjátékokat, öngyújtókat, lámpákat, bélyegeket, rádiókat és még nagyon sok más tárgyból épít fel lépésről lépésre egy figyelemre méltó kolekciót. A gyűjtőszenvedély segítségével, akár közösséget is formálhatsz magad köré.

10. Hobbi maratonfutás

Néztél már szét a barátaid, ismerőseid körében? Észrevetted, hogy egyre többen készülnek egy maratoni futásra, vagy már részt vettek néhányon? Még olyanok is, akik azelőtt még a sarki boltba is kocsival voltak hajlandók elmenni? Edzések, elkötelezettség, fókuszálás, elme és izmok együttműködése… igen, jól hangzik!

11. Járj táncórákra

Nincs az a nő, aki ne érzékenyülne el a hatvannyolcadik Dirty Dancing Time of my Life (Final Dance) jelenetének nézése közben. Azonban! Ha jobban belegondolunk: meg fogja érni, hiszen a partik, az összejövetelek, a zsúrok, rendezvények és lagzik elválaszthatatlanok a tánctól és a zenétől. Ilyenekre érdemes időben felkészülni, hogy a legváratlanabb pillanatban valami olyannal rukkolj elő, ami elkápráztatja a női jelenlévőket. Sőt, magad is kiválóan szórakozhatsz közben.

Az Oscar Wilde-féle csak az unalmasak unatkoznak meglátás egy a mai korra jellemző dilemmával szembesít bennünket.

Hívatlanul is motoszkálnak bennünk a kérdések: vajon én is unalmas vagyok? Milyen érdekességeket tudok felmutatni az életemből? Egyáltalán van valami különleges tevékenység, amivel sokak tetszését elnyerhetem? És folytathatnánk. Ami nagyon fontos: már az elején le kell tudnod szögezni azt, hogy nem mások kedvéért, lenyűgözése érdekében fogsz bele valami újba, hanem a magad szórakoztatása, ha úgy tetszik „kikapcsolása” céljából.

Ha az életet felfedezésre váró kincses birodalomként definiálod, a rendelkezésedre álló kalandok és felfedezni-való alternatívák óceánja nyílik meg előtted. Akkor hát: kalandra fel! (persze csak a vészhelyzet és kijárási tilalom után)

Minden vélemény számít:

Új időszámítás az Amerikai űrkutatásban – ismét űrhajót küldenek a világűrbe Amerikai földről!

A Ferrari a koronavírus megszakítások ellenére két új modellt mutat be ebben az évben