in

10 tipp, ha modern kertet szeretnél!

Ma már teljesen általános, hogy okos (okosított) otthonokban, házakban élünk. Kálmán Kata okl. kertészmérnök, a Kertelünk Kft. cégvezetője szerint, sokak elvárása az, hogy az okos otthonhoz hasonlóan modern kertjük legyen, ahol a fűnyírásról például robotfűnyíró gondoskodik, az öntözést pedig – ma már általánosan elterjedt – automata rendszer biztosítja.

Az a tapasztalat, hogy sokszor 1-2 LED-es design elemmel próbáljuk meg modern kinézetűvé tenni a kertünket, azonban egy igazi modern kert kialakítása a helyes tervezéssel indul. A következőkben azt mutatjuk be, hogyan tervezzük meg az új kertünk kinézetét, illetve milyen anyagoktól, növényektől lesz modern a kertünk.

1. Használjunk mértani formákat

A modern kerteket mértani formák jellemzik. Alapvetően a szögletes vonalvezetés a jellemző, de sokszor használunk nagyon lankás, lapos íveket is. Ne zsúfoljuk össze a tereket, használjuk szellős elrendezést.

2. Többféle talajtakaró

Általában többféle – többféle színű és állagú – talajtakaró anyagot használunk. Nagyon jól mutat a gyep mellett például a murva, a díszkavics, vagy a mulcs. Rendszeresen felváltva használjuk ezeket az anyagokat.

3. Használjunk foltokat

A különböző talajtakaró anyagokat foltokban, ugyancsak mértani formákban alkalmazzuk. A különböző egymás melletti foltokban más jellegű (alakú, lombú, méretű, színű) növényeket ültetünk.

4. Növénycsoportok a kerítések mellé

A kerítések mellé ugyancsak többesével, foltokba rendezve, különböző jellegű növénycsoportokat ültetünk. Használjuk sok fűfélét és a talajtakaró anyagokat is gyakran váltakoztassuk.

5. Egyenes utak

Egy modern kert kinézetét erősen befolyásolja a közlekedő utak kialakítása. Alapvetően egyenes, határozott utakat szoktunk kialakítani. Ha íves utat szeretnénk, akkor lankás, nagy vonalvezetést használjunk. A kerti utak vonalai és iránya, visszaköszön a növénycsoportok alakzatában is.

6. Burkolóanyagok illeszkedjenek a házhoz

Fontos, hogy a kerti burkolóanyagok mind szín- mind formavilágban illeszkedjenek a kész házhoz. Nagyon sokszor használunk nemesrozsda lemezt és látszóbetont. Ha csak ezt a két elemet használjuk a kertünkben, rögtön modernebbnek néz majd ki.

7. Modern kiegészítők

Érdemes a kertbe okos kiegészítőket is betervezni. Ma már egyre több wifiről is működtethető, programozható LED-es kiegészítő világítást, okos öntöző rendszert, szökőkutat, robotfűnyírót lehet vásárolni. Ha igazán modern kertet szeretnénk, tervezzünk bele okos eszközöket is.

8. Sok fűfélét használjunk

A modern kert növényvilága teljesen más, mint ami Magyarországon őshonos. Nagyon sok fűfélét használunk, ilyen például a tollborzfű, vagy a nádtippan. Egy modern kert elképzelhetetlen a bambusz nélkül, használjuk bátran!

9. Különálló fákat ültessünk

Ami a fakiválasztást illeti fontos, hogy a modern kertekre nem jellemző a nagyon magasra megnövő fák. Helyettük inkább a juhar vagy nyír nemzetségekből válogassunk. Nagyon jól bevált modern kerti faféle például a vöröskérgű nyír, melynek valóban vöröses színű a törzse. Ha teljesen minimál megjelenést szeretnénk, akkor pedig a hófehér törzsű Himalájai nyírt javasoljuk.

10. Használjuk tágas tereket

Az egész kertkialakításban fontos, hogy könnyen átlátható, tágas tereket és mozgalmas, érdekes kertrészleteket alakítsunk ki.

 

Minden vélemény számít:

Bloodhound LSR: így néz ki a világ leggyorsabb járművének a pilótafülkéje

A világ 8 legnépszerűbb intelligens városa